Gifgroen.nl
Image default
Aanbiedingen

Lief zijn voor jezelf: zo doe je dat

Het is gemakkelijk om voor anderen te zorgen, maar vaak vergeten we onszelf in dat proces. Lief zijn voor jezelf is essentieel voor je welzijn en geluk. Dit artikel gaat dieper in op verschillende manieren waarop je vriendelijker voor jezelf kunt zijn en een positieve relatie met jezelf kunt cultiveren.

Waarom is het belangrijk om lief te zijn voor jezelf?

Lief zijn voor jezelf heeft een directe invloed op je algehele welzijn. Als je jezelf respecteert en goed voor jezelf zorgt, kun je beter omgaan met stress en uitdagingen. Wanneer je lief bent voor jezelf, straal je zelfvertrouwen uit, wat aantrekkelijk is voor anderen. Dit verbetert je relaties en helpt je om gezonde grenzen te stellen. Nu is lief zijn misschien niet eens het juiste woord, het gaat om acceptatie van jezelf en van wat je ziel voelt en daaraan gehoor geven.

Voor veel vrouwen is het lastig om lief te zijn voor zichzelf. Van oudsher is toch cultureel bepaald dat de vrouw voor de man zorgt en daarna ook voor de kinderen. De tijd verandert gelukkig, maar het zit nog diep in heel veel familiesystemen verwerkt. Met als gevolg dat velen nog de neiging hebben tot pleasen, soms onbewust.

Praktische tips om lief te zijn voor jezelf

Zet jezelf op de eerste plaats. Reserveer tijd voor activiteiten die je gelukkig maken, of het nu lezen, wandelen of creatief bezig zijn is. Gebruik bemoedigende woorden wanneer je met jezelf praat. Vervang negatieve gedachten door positieve affirmaties, dat is wat men vaak zegt. Alleen zo simpel is het niet. Eigenlijk is veel self-talk, dat wat we innerlijk tegen onszelf zeggen, gebazel van ons ego. Het kan wel zijn dat er iets onder zit. Soms is het genoeg als je de gedachte voorbij laat gaan, duw het alleen niet weg. Het is namelijk de bedoeling dat gedachte voorbij gaat, maar soms komen er emoties bij vrij die je moet doorvoelen.

Nog meer tips? Creëer een self-care routine die bij jou past. Dit kan bestaan uit meditatie, lichaamsbeweging of gewoon ontspannen met een kopje thee. Leer ‘nee’ te zeggen wanneer dat nodig is, is ook een belangrijke tip. Stel gezonde grenzen om overbelasting te voorkomen. We weten allemaal hoe je nee moet zeggen, het enige is dat we het niet altijd durven. Dat aangaan, daar gaat het om.

Wees niet te streng voor jezelf

Het is normaal om af en toe zelfkritiek te ervaren, maar leer het te herkennen en om te buigen naar zelfcompassie. Niemand is perfect. Sta jezelf toe fouten te maken en te groeien. Behandel jezelf zoals je een goede vriend zou behandelen. Wees begripvol en geduldig met jezelf. Leef in het moment en accepteer jezelf zonder oordeel. Mindfulness kan helpen om negatieve gedachten los te laten.

Rust nemen is geen luxe! Neem regelmatig rust en ontspanning. Dit helpt je om op te laden en stress te verminderen. Niet voor niets zijn het de ‘harde strong independent women’ die op een gegeven moment niet meer uit bed komen. Het lichaam weigert, aangezien je niet lang genoeg geluisterd hebt naar je ziel. Sterk en onafhankelijk is ook je kwetsbare kant laten zien, dat vergeten we nogal eens.

Van schilderen tot yaya mode

Extra tip: vind een creatieve hobby die je vreugde brengt. Schilderen, schrijven of muziek maken kan therapeutisch zijn. En soms? Soms ga je gewoon lekker shoppen bij yaya mode, gewoon omdat je iets goeds wil kopen voor jezelf. Dat is ego, natuurlijk, maar zolang je het beseft en er niet te veel waarde aan hecht en wel zonder kunt, mag dat ook bestaan.

https://www.modecastelijn.nl/nl/merken/yaya/