Gifgroen.nl
Image default
Aanbiedingen

Vanaf 2024 forse boetes voor hoge huren in Rotterdam

Wie een appartement wil huren in Rotterdam doet er wellicht goed aan om nog een jaartje te wachten. Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvestiging heeft namelijk aangekondigd vanaf 2024 de te hoge huurprijzen in de stad te willen gaan aanpakken. Doormiddel van een puntenstelsel, dat momenteel ook al gebruik wordt voor de sociale huur, wil de minister de excessen op de huurmarkt in kaart gaan brengen en beboeten.

 

Hulp voor huurders in het nauw appartement huren rotterdam

Door het gebrek aan huurwoningen hebben huurders vaak geen andere keuze dan het accepteren van de absurd hoge prijzen. Huurders zijn zich in de meeste gevallen niet bewust van hun rechten, of hebben niet de behoefte of mogelijkheden om op juridisch niveau de strijd aan te gaan met hun huisbaas. Hierdoor is er een situatie ontstaan waar huurbazen de huurprijzen maar bleven opvoeren. 

 

Waar het nu nog aan de huurders zelf is om in te grijpen bij te hoge huurprijzen, wil Minister de Jonge de huurders doormiddel van de nieuwe regulering gaan beschermen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat huurders in Rotterdam momenteel gemiddeld zo’n 200 euro per maand te veel betalen.

 

Boetes voor malafide huurbazen

Door een inspecteur van de gemeente controles uit te laten voeren zouden malafide huisbazen in de toekomst aan het licht moeten komen. Op basis van een puntensysteem, waarbij de huurprijs afhankelijk is van de woonoppervlakte, zal er bepaald worden wat een huurbaas maximaal van zijn huurder mag vragen. Gaat deze huurbaas hier overheen, dan loopt hij de kans beboet te worden. Verhuurders die de wet overtreden riskeren een boete van 20.000 euro, die eventueel kan oplopen tot een bedrag van 80.000 euro.

 

De nieuwe regelgeving gaat betrekking hebben op de zogenaamde middenhuur: woningen die vallen binnen de prijsklasse van 750 tot 1100 euro. Woningen boven de 1100 euro vallen in de vrije sector, waar de huurbazen wel nog vrij zullen zijn om hun eigen huurprijs te betalen. Met dit systeem zouden de te hoge huurprijzen in de middenhuur vanaf 2024 verleden tijd moeten zijn.

https://www.huurstunt.nl/appartement/huren/rotterdam/