Cheval Blanc wordt steeds duurder door vraag van beleggers

apr 11, 2014

Château Cheval Blanc is een wat minder bekend château uit de Bordeaux gelegen in het plaatsje Saint-Émilion. De doorsnee wijnliefhebber kent het niet altijd, maar toch worden er door kenners serieuze bedragen neergeteld. Zeker wanneer het gaat om een goed wijnjaar. Cheval Blanc heeft een reputatie als Premier Grand Cru Classé (zeker jaargangen ’82, ’89 en ’90). Het ontstaan van deze reputatie gaat terug naar de wereldtent in Londen (1862). Er werden diverse medailles gewonnen. Hetzelfde deed zich vijf jaar later voor in Parijs (1867). Bij het château zijn ze zo trots op de medailles dat deze prominente plaats hebben gekregen op het etiket.

Geschiedenis van het château
Tot 1998 bleef het domein in handen van de familie Fourcaud-Loussac. Daarna werd het verkocht aan LVMH (ook eigenaar van Château d’Yquem), de rijke Belg Albert Frère en een kleine portie aandelen aan Laurent Dassault (eigenaar van Château Dassault).

Wijnproductie
Sinds 1991 is Pierre Lurton aangesteld als bedrijfsleider. Wijnen van Château Cheval Blanc worden verkocht onder de naam Cheval Blanc of de tweede wijn Petit Cheval. Deze wijnen vindt u alleen in een gespecialiseerde wijnspeciaalzaken zoals Wijnpromotor. Als u in een regeliere slijterij vraag naar een Cheval Blanc of een Petit Cheval, dan kan het zijn dat men u vreemd begint aan te staren.

Druivenrassen en productie
De wijngaard van Château Cheval Blanc strekt zich uit over een domein van 41 ha. Als grote liefhebbers van de cabernet franc (55%) heeft men dan ook 36 ha aangeplant en met merlot (45%) is het overige deel aangeplant. Aanvankelijk heeft men ook getracht met malbec wijn te maken, maar dit was geen succes. De rol van de cabernet franc is het verzorgen voor de diepe kleur in de wijn en een rijk en een geconcentreerd bouquet met een smaak van zwarte bessen. De jaarproductie ligt rond de 6000 kisten Cheval Blanc en 2500 Le Petit Cheval per jaar. Hierdoor lijkt Le Petit Cheval exclusiever dan de Cheval Blanc.

http://www.wijnpromotor.nl/chateau-cheval-blanc
by | Categories: Eten en drinken | Tagged: |

Share with others

No Responses so far | Have Your Say!

Comments are closed.