Gifgroen.nl
Image default
Eten en drinken

Kinderfiets op de groei kopen

Een fiets op de groei

Het is tijd voor de aanschaf van een nieuwe fiets voor je kind, maar hoe kies je de juiste fiets? Er zijn er inmiddels zoveel op de markt dat het soms even slikken is.

Verstelbaar

Het allerbelangrijkste is de juiste maat. Koop een fiets waarbij je zoon of dochter met twee voeten aan de grond kan, maar niet met zijn knieën tegen het stuur zit. Let er ook op dat er nog genoeg ruimte is om het zadel en het stuur in de hoogte te verstellen. Zo kan de fiets nog even mee. Wat betreft de breedte van het stuur; dat mag net zo breed zijn als de schouders van je kind.

Roze

Kies je voor een prachtige meisjesfiets met een mandje voorop of voor een stoere mountainbike? De kans is groot dat je zoon of dochter al zijn eigen droomfiets in gedachten heeft, maar soms loont het de moeite daar even over te onderhandelen. Als het waarschijnlijk is dat de fiets later gebruikt wordt door het jongere broertje of zusje is het handig om daar, afhankelijk van je budget, bij stil te staan. Een jonger broertje kan met minder plezier op de roze meisjesfiets van zijn oudere zus stappen en andersom. Gelukkig zijn er genoeg fiets-accessoires te vinden die ook een neutralere fiets in een handomdraai omtoveren tot een echte stoere meisjes- of jongensfiets.

Kijk mij eens!

Die accessoires kunnen er gelijk voor zorgen dat uw kind voor andere weggebruikers goed zichtbaar is. Denk aan reflectoren, goede en opvallende verlichting felgekleurde helmpjes en eventueel zelfs een mooie vlag aan de fiets. Een kind is natuurlijk maar klein en word daardoor door andere weggebruikers helaas vaak letterlijk over het hoofd gezien. Het is een fijn en veilig idee om ervoor te zorgen dat je kind goed opvalt, zowel s’avonds als overdag.

Samen leren fietsen

Leren fietsen, in Nederland is het zo logisch als leren lopen en zwemmen. Als je kind eenmaal op de leeftijd is om zelfstandig op de fiets te stappen wil je er graag op vertrouwen dat hij of zij de weg weet in het verkeer. Neem dus ruim de tijd om je kind stap voor stap wegwijs te maken op de fiets.

Zachtjes vallen

Leren balanceren op een fiets is spannend en vraagt opperste concentratie. Oefen op plek waar je niet op het verkeer hoef te letten, zoals een park of een rustig parkeerterrein. Op het gras valt het bovendien zachter. Een fietshelm is tijdens de fase van vallen en opstaan wel aan te bevelen. Zit de vaart er eenmaal in, dan kun je gezellig samen de fiets op. Laat je kind aan de rechterkant fietsen zodat inhalend verkeer aan jouw kant voorbij komt. Laat je kind stapsgewijs wennen aan de verschillende regels in het verkeer door te vertellen wat je ziet en doet.

Quiz

Wordt samen fietsen al een routine? Dan wordt het tijd om de touwtjes langzaam uit handen te gaan geven. Geef je kind eens de leiding tijdens een fietstocht naar een bekende locatie, bijvoorbeeld naar school. Maak er een leuk spelletje van met vragen over verkeerssituaties en een leuke prijs voor de goede antwoorden. Observeer goed hoe je kind zich in het verkeer beweegt en hoe hij of zij verkeerssituaties inschat. Hebben jullie allebei genoeg vertrouwen opgebouwd? Dan wordt het tijd voor de grote dag, de dag dat je zoon of dochter beste wel zelf naar school kan fietsen.

Bron: https://www.fietsenwinkel.org/

https://www.fietsenwinkel.org/product-categorie/kinderfietsen/