Gifgroen.nl
Image default
Hobby en vrije tijd

Kweeklampen

Kweeklampen

Voor het kweken van je gewas is het van belang dat je de goede verlichting hebt. Er zijn verschillende soorten lampen op de markt ok mee te kweken veel voorkomende zijn de 250, 400, 600 en 1000 watt hsp lampen. 

Welke lamp heeft u nodig? 

In dit artikel gaan we in op de 600 watt halogeen lamp.

Veel kleine kwekers die gebruik maken van kweekkasten of kweektenten kunnen gebruik maken van een armatuur waar de transformator aan vast zit. De voordelen van complete armaturen is dat er geen extra bord moet worden gemonteerd buiten de kweekruimte, de warmte gelijk word afgezogen door de lucht behandeling in de kweekruimte en dat niet alle componenten met elkaar verbonden hoeven te worden met kabels wat de brandveiligheid ten goede komt. 

Het nadeel van een compleet armatuur is dat ze erg kostbaar zijn. Een kweek armatuur incl kweeklamp komt gauw op een totaal prijs van € 150,00 bij de goedkopere webshops.

Kweek zelfbouwsets. 

Voor de grotere kweker is dit een erg kostbaar plaatje en zal waarschijnlijk kiezen om gebruik te maken van een losse travo, spiegelkap en bulb. Welke zelf gemonteerd moet worden op een houten plaat beschermd met 12,5 gipsplaat en worden aangesloten met 1,5 mm elektriciteitskabel. (Het is aan te raden om de uiteinden van de kabels te solderen en vervolgens in schoentjes te knijpen zodat je zeker bent van een solide verbinding wat de brandveiligheid ten goede komt. 

Het is dus een beetje persoonlijk wat voor systeem u kiest allebei zijn ze goed goed voor het kweken van uw gewas maar afhankelijk van de financiële middelen zal er een keuze moeten worden gemaakt. 

Als u op zoek bent naar meer info en prijzen kunt u op kweektent-specialist.nl kweeklampen bestellen tegen voordelige internet tarieven.

Complete kweektent

Hieronder heb ik een stukje tekst van de hierboven genoemde site gekopieerd om een beeld te geven waar een goede kweekomgeving aan moet voldoen.

Waar moet een complete kweektent uit bestaan om de kweek tot een succes te maken?

De kweekruimte moet aan een aantal punten voldoen om de kweek tot een succes te maken.

Persoonlijk vinden wij dat brandveiligheid, gebruiksgemak en het kweekklimaat tot de kernpunten behoren. Om dit te realiseren hebben we hieronder een opsomming gemaakt met de nodige producten.

–          KWEEKTENT: Allereerst heb je een goede kweektent nodig.Een kweektent is de basis van je kweekomgeving en moet dus veilig en stabiel zijn. Een goede keus voor een kweektent kun je maken uit de volgende merken: Secret jardin – Budbox – Homebox.

–          BRANDBLUSSEN: Omdat er altijd iets fout kan gaan en je niet altijd in de buurt bent is het van belang dat er een brandblusser in de kweekruimte hangt. Deze gaan open bij een te hoge temperatuur en kan zo een stukje veiligheid waarborgen.

–          SOFTBOX: Een softbox is de kist waar de slakkenhuis motor in hangt. Dit kan op verschillende manieren en in verschillende behuizingen. Een veel gebruikte kist is de MDF-Softbox. Deze mdf-kist is van binnen bekleed met geluid àbsorberende isolatie. De motor is met speciale rubbers in de behuizing gemonteerd waardoor er nagenoeg geen resonantie ontstaat. De sterkte van de motor wordt bepaald door het aantal lampen dat in de ruimte brand.

–          KOOLSTOFFILTER: Een koolstoffilter wordt in de ruimte gehangen en aangesloten op de softbox doormiddel van een slang. De koolstoffilter zorgt ervoor dat alle geurtjes die in de kweekruimte ontstaan worden gefilterd en er schone lucht naar buiten wordt afgevoerd. De grote van de koolstoffilter wordt evenals de kist berekend door het aantal lampen die in de kweekruimte hangen.

Een formule om dit uit te rekenen is: wattage x aantal lampen / 2 * 1,2 = capaciteit koolstoffilter. Tevens is deze formule ook te gebruiken voor de softbox.

–          LUCHTSLANG: Om verse lucht in de ruimte te krijgen moet je slangen van buiten de ruimte naar binnen brengen. En hetzelfde geldt om de oude lucht af te voeren. Omdat je (vaak) zo weinig mogelijk herrie van de kweek installatie wil horen is het aan te raden om hier een geïsoleerde slang voor te nemen. Deze slangen zijn voorzien van een steenwol laag die de resonantie van de lucht stroming absorberen en zo mee werken aan een goede kweekomgeving.

–          THERMO- HYGROMETER: Een thermo- hygrometer meet de temperatuur en luchtvochtigheid in de ruimte. Het is van belang om dit goed onder controle te houden om van je kweek een succes te maken.

–          FANCONTROLLER: Een fancontroller zorgt ervoor dat de kist (softbox) harder of zachter gaat draaien als de temperatuur in de kweekruimte warmer of kouder wordt. Het is dus van belang dat je er één van goede kwaliteit hebt zodat je het klimaat goed beheersbaar maakt en houdt!

–          ZELFBOUWSET: een zelfbouwset is de lampenset die je nodig hebt om het juiste lichtspectrum in de kweekruimte te realiseren. De set bestaat uit drie onderdelen. 1. Transformator 2. Lichtkap 3. Bulb (lamp). Er zijn veel verschillende transformatoren en bulben te verkrijgen op de markt maar ons advies is om voor de Philips artikelen te gaan. Deze zijn qua prijs wat duurder maar de kwaliteit is vele malen beter dan de overige merken. De licht opbrengst, kwaliteit en levensduur zorgen voor een perfect product zonder zorgen tijdens de kweek.

–          SCHAKELKAST: Een schakelkast regelt het aan en uitschakelen van de lampen, kachel en eventueel extra randapparatuur. Daarbij is door gebruik van te maken van een schakelkast de kweekomgeving af gezekerd voor brand bij kortsluiting.

–          VENTILATOR: Een ventilator is nodig voor een goede verdeling van de verse lucht in de kweekruimte. Er zijn verschillende soorten fans beschikbaar, maar veel gebruikte ventilatoren zijn de “wand ventilatoren” welke in elke hoek van de ruimte gemonteerd kunnen worden(afhankelijk van de grote van de kweekruimte moeten er meer of minder worden gebruikt).

–          SUBSTRAAT: Om de planten goed te laten groeien is substraat een essentieel onderdeel. Er zijn veel verschillende soorten substraat. Veel gebruikte zijn: aarde, cocos, mapito. Het is mogelijk om dit op verschillende manieren in de kweekruimte te plaatsen. Vaak worden 11 liter potten gebruikt welke op Deense bodems of op de grond worden geplaatst. Door gebruik te maken van 11 liter potten kunnen er 16 planten op één m2 worden neergezet.

–          AANSLUITMATERIAAL: Om alles veilig in bedrijf te zetten is het van belang dat er zorgvuldig wordt gekeken hoe alles wordt aangesloten. Zo adviseren wij om alle elektra kabels te solderen voordat ze in een kroonsteentje worden vast gedraaid, houdt water weg van de elektra, maak een water lekkage alarm, zorg ervoor dat je armaturen goed vastzitten, laat geen stroomkabels langs warme en of vochtige onderdelen lopen.

http://www.kweektent-specialist.nl