Gifgroen.nl
Image default
Hobby en vrije tijd

tekenprogramma

VECTORWORKS
Met meer dan 14.000 gebruikers in de Benelux is Vectorworks Architectuur & Interieur één van de belangrijkste CAD-programma’s én het meest gebruiksvriendelijk binnen de interieurontwerppraktijk. Naast de traditionele tekengereedschappen, biedt Vectorworks haar gebruikers de mogelijkheid om te tekenen met elementen uit de echte wereld. Het is bijvoorbeeld mogelijk lijnen, bogen en cirkels te schetsen en deze vervolgens aan te vullen met muren en ramen, meubelen en trappen, planten en lichtpunten. De objecten zijn eenvoudig te bewerken en bevatten automatisch 2D- en 3D-aanzichten. Het is mogelijk 3D-modellen van 2D-tekeningen te maken en vice versa.
Vectorworks kan met andere toepassingen zoals AutoCAD communiceren via DXF/DWG-omzetting. Het programma kan een groot aantal bestandsformaten importeren en exporteren, zoals SketchUp, 3DS, Shapefile/SHP, JPG, TIF, EPS, GIF,BMP en PDF. Ondersteuning voor IGS, SAT, en STL zorgt ervoor dat gebruikers 3D-modellen kunnen afdrukken op 3D-printers en snelle prototypemachines.

gebruikers: Architecten, interieurarchitecten, interieurontwerpers, meubelontwerpers, tuinarchitecten, enz.. Er zijn ook verschillende pakketten voor deze gebruikersgroepen.
pluspunten: Bedieningsgemak. 
minpunten: Een programmalicentie kost ongeveer € 3.000,- en dit programma vereist beduidend meer training dan Sketchup.
opmerking van de docent: We werken met extra kleine groepen, in onze 1 daagse stoomcursus maken we je bekend met VectorWorks. Wil je een stap verder dan SketchUp dan is dit programma een logische keuze.

AutoCad tekening

AUTOCAD 
AutoCAD is een programma om technische tekeningen te maken. Ook kun je er 3D-modellen mee fabriceren. Het programma wordt onder meer gebruikt in de architectuur, bouwkunde, ruimtelijke ordening, werktuig-bouwkunde en elektrotechniek. Voor verschillende toepassingen zijn verschillende uitvoeringen gemaakt: bijvoorbeeld AutoCAD Mechanical, Autodesk Architectural Desktop, Autodesk MAP.

gebruikers: Architecten, bouwkundigen, werktuigbouwkundigen, elektrotechnici, enz..
pluspunten: In de architectenwereld kun je met dit programma uitstekend uit de voeten. Sterker nog: dit programma is er de norm.
minpunten: Gebruiksonvriendelijk (mening van René Verhoeven); gedateerd programma; rendering in AutoCAD is van lage kwaliteit. Prijs ongeveer € 1.400,- 
opmerking van de docent: Ik vind het erg handig omdat het erg precies is. Je kunt er van alles mee, veel meer dan mensen denken. AutoCAD is vergelijkbaar met VectorWorks, maar wordt meer gebruikt om technische tekeningen te maken. Ook is het niet gebruiksonvriendelijk. Ik ben geboren in het computertijdperk na 1990 en beheers alle tekenprogramma’s dus ik heb makkelijk praten. Maar ik kan me voorstellen dat voor de mensen die nog niet eens bekend zijn met Windows dit erg lastig kan zijn.

NAVIGRAM ROOMPLANNER PRO
Navigram Roomplanner Pro is geen tekenprogramma maar een ontwerpprogramma. 3D-objecten (bv. meubelen) zijn gemakkelijk samen te voegen in een interieurontwerp. Je ontwerpt ruimtes door eenvoudig muren te slepen, deze schuin te zetten en er hoeken in te maken. Daarin sleep je meubelen en andere objecten en je ziet meteen het resultaat, zonder op de computer te hoeven wachten.

Roomplanner Pro biedt duizenden kant-en-klare objecten die je meteen kan gebruiken. Merkmeubelen zoals die van Pastoe zijn standaard aanwezig in Roomplanner Pro. Maar ook sfeerobjecten zoals boeken, vazen met bloemen. Van bijna elk willekeurig object kan het materiaal en de kleur worden aangepast. Allerlei object specifieke opties, zoals bv. armleuning links of rechts voor zitmeubelen, zijn te kiezen.

Naast de standaard aanwezige objecten kunnen 3D-modellen uit andere tekenprogramma’s, zoals Sketch Up, snel en gemakkelijk geïmporteerd worden en in een eigen bibliotheek bewaard blijven.
Samen met je klant kan je veranderingen meteen doorvoeren. Staat een meubel niet naar je zin? Dan verplaats je het eenvoudig, of je geeft het een andere kleur. Is die kast niet helemaal wat je ervan verwachtte? Dan zorg je dat de deur net de andere kant op draait of je verandert deze in een lade.

Met Navigram Planner Pro zijn tevens, zonder enige technische kennis, fotorealistische afbeeldingen te maken.

gebruikers: Architecten, interieurarchitecten, interieurontwerpers, interieurstylisten, meubelontwerpers, tuinarchitecten, enz..
pluspunten:
 Direct resultaat, geen technische kennis nodig. Als je een muis kan bedienen, kan je Roomplanner Pro bedienen. Er is online een gratis uitgeklede versie beschikbaar waarmee je een aardige indruk kan krijgen van de mogelijkheden, doch de Pro versie heeft honderden mogelijkheden meer.
minpunten: Navigram Roomplanner Pro is geen tekenprogramma maar een ontwerpprogramma. Het tot stand brengen van een ronde erker is wat lastiger en vraagt wat meer geduld.

ARTLANTIS
Ben je een ervaren VectorWorks- of SketchUp- gebruiker (en bekend met Revit, Maya, 3dsmax, Cinema4D et cetera) en op zoek naar een renderingsprogramma? Dan is Artlantis misschien wel iets voor je. 
Artlantis is een ‘stand-alone’ renderings-programma. Een groot voordeel hiervan is dat je met SketchUp bezig kunt zijn, terwijl op de achtergrond het model aan het renderen is. Tegelijkertijd dus. Dit biedt de mogelijkheid sneller te werken. En Artlantis Studio kan nu ook presenteren naar internet, Androïd smartphones, de iPhone en iPad.

pluspunten: Direct resultaat in het live preview-venster, snelle response voor preview en voor renderingen.
minpunt: Prijs ligt rond € 500,- (Maar dat is eigenlijk geen minpunt, het is zelfs een pluspunt, want het is erg goedkoop!)
opmerking van de docent: Aangezien ik een vaste Artlantis-gebruiker ben, bereid je voor en zet je schrap!
– Zeer makkelijk in gebruik door het fijne User Interface (UI).
– Zeer realistische standaardmaterialen (en deze bibliotheek kun je zelf uitbreiden).
– Flexibel: als je model toch niet naar wens is, verander je het in je 3D-programma en met een simpele klik is het direct veranderd in Artlantis. 
– Realistische horizon, schaduw en kleuren. 
– Je kunt gebruik maken van het scherp-stellen van de camera. Zo zie je bijvoorbeeld de bank achterin de kamer wat minder scherp. Dit werkt vaak erg realistisch.
– Op veel websites kun je goede objecten aanschaffen die je direct in het programma kunt laden. 
– Alle materialen die je vindt op het web kun je gebruiken voor je objecten en het 3D-model. Denk bijvoorbeeld aan een mooi patroon dat je dan kunt gebruiken als behang voor op de wand.
– Zo kan ik nog wel even doorgaan, er zijn tal van mogelijkheden in het programma!

iVISIT
Met dit separate programma, speciaal voor gebruik in de iPhone en iPad, kun je je ontwerp rechtstreeks zichtbaar maken in 360º Panorama. Ook is het mogelijk om meerdere panorama’s met elkaar te koppelen. Een preview van posities en plattegrond is ook opgenomen. Door gebruik van de Flash-technologie is gezorgd dat jouw ontwerpen op internetpagina’s kunnen worden gebruikt. 
En ook op Androïd-telefoons kun je jouw ontwerp zichtbaar maken.

V-RAY
V-Ray wordt als plug-in voor SketchUp geleverd. Deze toepassing is niet simpel te bedienen en vraagt een technisch ingestelde gebruiker en behoorlijke productietijd. Het resultaat is een (zeer) goede fotorealistische afbeelding. Geschikt voor architectuur, binnenhuisarchitectuur en styling, landschappen etc. Maar ook voor allerlei andere futuristische toepassingen.
IES-profielen zijn mogelijk voor lamparmaturen. Materialen kunnen van diepte worden voorzien door licht- en donkerinformatie op een preciezer niveau dan de bekende bump-instelling. Prijsindicatie: rond € 1150,-

opmerking van de docent: V-ray voor Sketchup vind ik erg slecht. Het vereist inderdaad veel werk als je ziet dat je met een minimale inspanning hetzelfde resultaat krijgt in Artlantis. V-ray voor bijvoorbeeld 3dsmax of Rhino is daarentegen veel beter. Hiermee krijg je dan ook die mooiste plaatjes die je wel op internet ziet.

SU-PODIUM plug-in voor SketchUp
Dit is één van de oudste plug-ins voor SketchUp, zowel voor de gratis variant als voor Pro te gebruiken. Er kunnen redelijk snel eenvoudige renderingen worden gemaakt. Bestemd voor binnenhuisarchitectuur en styling en voor niet al te grote architectuurontwerpen.

http://www.tekenprogramma.net/