Gifgroen.nl
Image default
Verbouwen

Welke kenmerken hebben hardhoutschroeven?

Wanneer je bepaald hout gaat bewerken tot een bepaalde constructie spreekt het voor zich dat de kans zeer groot is dat je daarbij gebruik zal moeten maken van bepaalde schroeven. Van welk type schroef er gebruik wordt gemaakt moet echter gebaseerd zijn aan de hand van de houtsoort waarvan sprake is. Voor hardhout geldt dan ook dat het een must is om gebruik te maken van speciale hardhoutschroeven. Voor menig aantal mensen, zelfs voor ervaren klussers, geldt dat ze vaak niet helemaal precies weten over welke eigenschappen of kenmerken dergelijke schroeven dienen te beschikken. Geldt dat ook voor jou? Dan is het doornemen van de informatie hieronder interessant!

Wanneer spreken we van hardhout?

Om te weten wanneer je er nu goed aan doet om gebruik te maken van hardhoutschroeven spreekt het voor zich dat er in eerste instantie even moet worden gekeken naar wat hardhout nu precies is. In principe is het zo dat er bij hardhout sprake is van het hout welke afkomstig is van loofbomen. Voor hout welke afkomstig is van naaldbomen geldt dan weer dat ze niet wordt bestempeld als hardhout. 

Voor loofbomen geldt dat ze er bekend om staan heel wat langzamer te groeien. Dit zorgt ervoor dat er automatisch sprake is van een hogere dichtheid. Het gevolg hiervan is dat het hout aanzienlijk harder wordt in vergelijking met het snel groeiende naaldhout. Ben je van plan om gebruik te gaan maken van deze houtsoort bij het realiseren van een bepaald karwei? Dan is het dus van belang om daarbij altijd gebruik te maken van een speciale hardhoutschroef. 

Is voorboren bij hardhout een vereiste of niet? 

Omwille van de hardheid van het hout is het zo dat je er vaak rekening mee moet houden dat er eerst voorgeboord dient te worden. Het niet voorboren van het hout kan zorgen voor verschillende nadelen. In eerste instantie wordt het in de praktijk reeds een behoorlijke uitdaging om een begin te maken. Daarnaast is het zo dat de schroeven ook veel te snel heet zullen worden evenals te makkelijk zullen afbreken. Bij hardhout wordt het omwille van al deze redenen sterk aangeraden om de keuze te maken om altijd voor te boren. Vervolgens kan je er dan de geschikte schroeven in draaien. Voor alle duidelijkheid, of er nu al dan niet wordt voorgeboord, in beide gevallen spreekt het voor zich dat je gebruik moet maken van speciale hardhoutschroeven. Zoveel spreekt echter voor zich.

Wat zijn de eigenschappen van hardhoutschroeven?

Hardhoutschroeven zijn altijd zeer stevig die het boren lang vol kunnen blijven houden. Dit geldt overigens ook voor vochtige omstandigheden. De beste optie waar je op dit vlak gebruik van kan maken is een RVS exemplaar. Voor verzinkte schroeven geldt dat ze vaak als een interessante keuze worden aanzien terwijl ze dat in de praktijk eigenlijk helemaal niet zijn. Dat is het gevolg van het feit dat er in dergelijke exemplaren vaak gebruik wordt gemaakt van looizuur. Hierdoor kan de schroef aanzienlijk sneller aan kracht verliezen. Gebruikmaken van een exemplaar gemaakt van RVS wordt dan ook in de praktijk door experten vaak als de meest optimale keuze bestempeld.