Gifgroen.nl
Image default
Wijn

Waarom zijn er rode en witte wijnglazen?

Rode wijnglazen zijn speciaal ontworpen voor rode wijn en witte uiteraard voor witte wijn. Toch vragen veel mensen zich af waarom je eigenlijk rode wijnglazen nodig hebt voor rode wijn. Waarom zit er eigenlijk een verschil tussen deze glazen en wat is nu eigenlijk het verschil tussen rode wijnglazen en witte wijnglazen? In dit artikel proberen wij dit zo eenvoudig mogelijk uit te leggen zodat je voortaan weet waarom je speciale wijnglazen per wijnsoort nodig hebt.

De vorm van de kelk.

Het grootste verschil tussen rode wijnglazen en witte wijnglazen is de kelk. Rode wijnglazen hebben een grote volle kelk. De kelk van de witte wijnglazen zijn een stuk smaller. Maar waarom is de kelk voor rode wijn groter? Dit heeft alles te maken met het ademen van de wijn. Rode wijn heeft zuurstof nodig om tot een bepaalde smaak te komen, maar ook voor het vrijkomen van de aroma’s. Een rode wijn is vaak veel complexer en heeft dus de ruimte nodig om te ontwikkelen. Een witte wijn is niet zo complex en hoeft niet te ademen. De kelk mag dus smal zijn en dit is al een reden waarom er een verschil is tussen rode wijnglazen en witte wijnglazen.

Balans tussen zoet en zuur.

De balans tussen zoet en zuur moet perfect zijn om een wijn echt tot zijn recht te laten komen. Bij rode wijn gebeurd dit automatisch ongeacht het wijnglas. Bij witte wijn ligt dit echt iets anders. Het wijnglas mag niet te breed zijn want dan vervliegen de aroma’s direct, waardoor de balans en de perfecte smaak direct weg is. Bij rode wijnglazen is het alleen belangrijk dat de rode wijn geconcentreerd op de tong terecht komt. De wijnglazen zijn dan ook zo gemaakt dat dit ook echt zo gebeurd. Dit is alleen al een reden om te kiezen voor rode wijnglazen voor rode wijn en witte voor witte wijn. Je weet hierdoor zeker dat de wijn tot zijn recht komt. Er is tenslotte geen enkele wijn en smaak hetzelfde. Schaf dan ook voor ieder wijnsoort een wijnglas aan die hierbij past en voor de perfecte smaak zorgt bij iedere slok.

http://www.rode-wijnglazenshop.nl