Gifgroen.nl
Image default
Woning en Tuin

De haarden en kachels van HGB-Trading

De opmars van de centrale verwarming lijkt de markt voor huisverwarming geheel te veroveren. Desondanks is het verhaal nog niet uit voor de haarden en kachels, die ondanks alles razend populair blijven. Ondanks jaren moderne techniek en innovatie, is er iets aan haarden en kachels dat de centrale verwarming niet kan evenaren. Om deze reden blijft HGB-Trading haarden en kachels verkopen.

 

Haarden en kachels: de voordelen

Haarden en kachels hebben één groot voordeel waar de centrale verwarming totaal geen antwoord op heeft, en dat voordeel is sfeer. Centrale verwarmingen kunnen u immers geen knisperend hout bieden, hebben geen karakteristieke geur en hebben geen nostalgisch uiterlijk. Dit voordeel kan u door haarden en kachels geboden worden.

 

Hiervoor hoeven haarden en kachels geen rendement op te offeren. Vaak wordt beweerd dat haarden en kachels hele lage rendementen hebben. Dit is tot op zekere hoogte waar, maar innovaties op dit gebied hebben deze cijfers grotendeels verouderd gemaakt. Zo zijn er moderne houtkachels met een rendement van wel 85 procent. Open haarden blijven hakkelen op een rendement van 10 tot 20 procent, maar een haard die gebruik maakt van bio ethanol kan een rendement van 90 procent bereiken. Sfeer en warmte hoeven elkaar dus geenszins uit te sluiten.

 

Ten slotte zijn haarden en kachels duurzamer dan centrale verwarming. Centrale verwarming maakt vooral gebruik van aardgas en -olie. Verbranding van deze grondstoffen zendt enorm veel CO2 de lucht in, waardoor het broeikaseffect wordt versterkt. Hierdoor neemt de verwarming van de aarde alleen maar toe, met alle nare gevolgen van dien. Haarden en kachels maken meestal gebruik van brandhout, dat weinig tot geen CO2 uitgestoten. Als u daarnaast gebruik maakt van hout met een FSC-keurmerk, hoeven zelfs de regenwouden er niet onder te lijden, omdat dit hout op verantwoorde wijze gekapt is.

 

Ook haarden die gebruik maken van bio ethanol zijn zeer duurzaam. Dit bio ethanol wordt namelijk verkregen via microbiële fermentatie van suikers uit suikerriet, tarwe, maïs, triticale, rogge, gerst en suikerbieten. Dit zijn allemaal duurzame producten waarvan niet snel een tekort zal ontstaan.

 

 

Haarden en kachels: de nadelen

Er zijn geen voordelen zonder nadelen, en dat geldt ook voor haarden en kachels. Zo betekent het feit dat ze brandhout gebruiken niet dat ze totaal niet vervuilen. Ze stoten misschien minder CO2 uit dan fossiele brandstoffen, maar veroorzaken wel twee andere soorten vervuiling: geuroverlast en fijnstof. Dit fijnstof is schadelijk voor de gezondheid, vooral voor mensen die al problemen hebben met hun luchtwegen. Enorme hoeveelheden fijnstof kunnen zelfs enorme dekens van fijnstof over bepaalde gebieden veroorzaken, zoals het geval is in bijvoorbeeld Bangladesh of Shanghai.

 

Dit nadeel bestaat niet voor bio ethanol, maar deze brandstof heeft weer zijn eigen problemen. Ondanks het feit dat deze brandstof ideaal lijkt, heeft het ook zijn nadelen. Zo zijn de prijzen van bio-brandstoffen (nog) niet competitief met die van fossiele brandstoffen, waardoor bio ethanol behoorlijk duur kan zijn. Daarnaast gebruikt bio ethanol grondstoffen die onderdeel zijn van onze dagelijkse voeding. De productie van bio ethanol kan dus ten koste gaan van de productie van ons eten.

 

Haarden en kachels hebben dus zowel hun voordelen als hun nadelen. Het is daarom belangrijk om goed na te denken voordat u haarden of kachels aanschaft. Wilt u meer informatie of om advies vragen, dan kunt u gerust contact opnemen met HGB-Trading.

http://www.hgb-trading.nl/houtkachels