Gifgroen.nl
Image default
Woning en Tuin

Deurklink – mooi aandachtspuntje in je ruimte

Het begint wellicht met een deurklink. Die heb je wellicht bij kennissen al in de deur gemonteerd gezien en dat lijkt jou ook wel iets. Deurkrukken zijn nogal aanwezig, en toch domineren ze je ruimte niet. Dat komt omdat ze een donker detail toevoegen aan je kamer, meer niet. Maar ga je voor deurklinken, dan kom je natuurlijk ook al snel uit op deurschilden, slotplaten en scharnieren van dezelfde kleur. En het feest houdt daarmee waarschijnlijk niet op. Want zwart raambeslag, kastgreepjes en deurstoppers staan er ook zo leuk bij. Deurstoppers? Ja, waar nodig moet je die wel gebruiken. Want je wilt niet dat je klinken keer op keer tegen de wand aankomen.

 

Eenheid uitstralen vanaf de deurklink

Het mag duidelijk zijn. Er is iets verslavends aan het aanbrengen van zwart beslag. Dat komt omdat je meteen ziet dat een zwart deurbeslag een visueel rijke toevoeging is aan een deur. Kleur is zwart eigenlijk niet. Maar schilder je een hele wand zwart, dan gaat het wel benauwend werken. De ruimte verkleint dan ook behoorlijk. Echter, een zwarte wand is snel 12 tot 18 m2. En als je letterlijk al het beslag van je woonruimte bij elkaar optelt, dan heb je nog lang geen enkele m2. Zwarte greepjes en klinken doen je ruimte niet krimpen, in hun nuancering wel sfeer verhogend werken.

 

Kopen, koken, eerst kijken!

Je kunt iets fout doen. Meteen een serie klinken kopen. Zo’n artikel koop je namelijk voor heel veel jaren. Dan is het de moeite waard om eens te kijken naar de vormgeving van een deurklink. Want sommigen zijn qua eenvoud gestyled naar Das Bauhaus, anderen laten de strakke lijnen en arceringen van de art deco zien. En klassieke krukken hebben fraaie, naar beneden zakkende bogen. Stel, je hebt een minimalistisch interieur. Dan zouden de Bauhauskrukken nog het beste passen. Alleen is het assortiment aan krukken zo rijk, dat je heel veel minimalistische ontwerpen tegenkomt. Wik en weeg en bekijk wat er op de markt is. Je hoeft ze waarschijnlijk morgen nog niet aan je deur te hebben hangen.

 

De deurklink is gemaakt voor industriële woonstijlen

Zwart past in veel interieurs maar toegegeven, de industriële woonstijl is gewoon gemaakt voor de deurklink. Waar anders toont hij goed dan in de koele industriële sfeer met z’n overdaad aan metalen, aan staal en ijzer. Legergroen, grijs en bruin zijn ook goede bijpassende kleuren maar zo visueel sterk als zwart wordt het nooit. 

 

Onderhoud is niet meer dan een nat doekje

Een deurkruk met een coating staat energiek en pept je woonruimte mooi op. Houd je de deurklink in een matte variant, dan ondersteunt die de andere kleurtinten van je ruimtes heel mooi. Net als met al het andere dat beweegt en draait, is enig onderhoud niet onnodig. Ook al omdat zo’n kruk per dag vaak wordt betast. Dat is snel gepareerd met een zachte, vochtige doek die je even over de klink beweegt. Hier volgen nog een paar waarschuwingen voor wat je niet moet doen qua onderhoud:

 

• Agressieve reinigingsmiddelen gebruiken

• Met schuurmiddelen aan de slag gaan

• Deuren schilderen zonder eerst het beslag te demonteren

• Beslag weer op de deuren monteren terwijl het verfwerk nog kan plakken

 

Meer hierover weten, ga dan naar Mooideurbeslag.nl.