Gifgroen.nl
Image default
Woning en Tuin

Veilig Rookkanaal

Waar moet een veilig rookkanaal aan voldoen

Er zijn veel soorten rookkanalen op de markt maar wat is nou een veilig rookkanaal? Een rookkanaal moet voldoen aan het bouwbesluit. In het bouwbesluit staat omschreven dat een rookkanaal moet voldoen aan de NEN 6062:2011

 

In deze norm staat vermeld dat een rookkanaal moet voldoen aan de temperatuurklasse T600 dit betekent dat de rookkanalen zijn getest op een continue temperatuur vaan 700 graden C ° tevens hebben de rookkanalen een duurtest van 1000 graden C ° doorstaan gedurende een 30 minuten.

 

Nu is het niet zo dat als een rookkanaal de normering T600 heeft dat dit ook garant staat voor kwaliteit. Er zijn een hoop verschillen in de opbouw van de materialen van rookkanalen. De meeste rookkanalen hebben neen wanddikte van 0,4 mm de rookkanalen van Warmfire® hebben een wanddikte van 0,5 mm. Tevens is het verstandig te kijken naar de materiaalkeuze van het staal, een rookkanaal dat gebruikt wordt als rookgasafvoer voor vaste brandstoffen moet een binnenwand hebben van rvs 316l veelvoudig wordt er gebruik gemaakt van het goedkopere type 304, dit type rvs is alleen geschikt voor rookkanalen voor gasgestookte toestellen.

 

Wat tevens een aandachtspunt is, welke soort isolatie is er gebruikt? Vaak wordt er gebruik gemaakt van steenwol bij de testen in de laboratoria volstaat dit maar op de lange termijn zal de steenwol krimpen en wegzakken waardoor de isolatie verloren gaat, er zal een warmtebrug naar de buitenmantel ontstaan wat levensgevaarlijk is zeker bij de dakdoorvoer, meestal begint een schoorsteenbrand dan ook bij het dak. Steenwolisolatie hoort in een spouwmuur thuis en zeker niet in een rookkanaal.

 

Een goed rookkanaal voldoet aan:

  • T600
  • Heeft een binnenwand van rvs 316
  • Heeft een wanddikte van tenminste 0,5 mm
  • Heeft een isolatie van keramisch steenwol
  • Wordt geleverd met een EG-Certificaat

 

Warmfire® rookkanalen voldoen vanzelf sprekend aan deze eisen, Warmfire® rookkanalen zijn klaar voor nu maar zeker ook voor de toekomst.

http://www.hgb-trading.nl/rookkanaal-kachelpijp