De 5 fasen van rouw en verliesverwerking zijn: 1. Ontkenning en isolatie; 2. boosheid; 3. Beding; 4. Depressie; 5. Acceptatie. Mensen die rouwen, gaan niet per se door de fasen in dezelfde volgorde of allemaal ervaren.

De stadia van rouw en verliesverwerking zijn universeel. Het rouwen treedt op als reactie op een terminale ziekte van een individu, het verlies van een naaste, of tot de dood van een gewaardeerd wezen, mens of dier.

De dood van je geliefde kan je inspireren om je eigen gevoelens van sterfte te evalueren. In elk stadium komt er een gemeenschappelijke draad van hoop op: Zolang er leven is, is er hoop. Zolang er hoop is, is er leven.

Veel mensen ervaren niet de stadia van verdriet in onderstaande volgorde, wat heel normaal is.

 

 

1. Ontkenning & Isolatie

De eerste reactie op het leren van de terminale ziekte, het verlies of de dood van een geliefde is de realiteit van de situatie te ontkennen. “Dit gebeurt niet, dit kan niet gebeuren,” denken mensen vaak. Het is een normale reactie op het rationaliseren van overweldigende emoties. Het is een verdedigingsmechanisme dat de onmiddellijke schok van het verlies ophoudt. We blokkeren de woorden en verbergen de feiten. Dit is een tijdelijke reactie die ons door de eerste golfpijn draagt.

 

2. boosheid

Aangezien de maskerende effecten van ontkenning en isolatie beginnen te dragen, komt de realiteit en de pijn weer op. We zijn niet klaar. De intense emotie wordt afgeweken van onze kwetsbare kern, doorgegeven en uitgedrukt in plaats van woede. Woede kan gericht zijn op onze stervende of overledene geliefde. Rationeel weten we dat de persoon niet beschuldigd wordt. Emotioneel kunnen we de persoon echter kwetsen om ons pijn te veroorzaken of om ons te verlaten. We voelen zich schuldig aan boosheid, en dit maakt ons boos.

 

3. Beding

De normale reactie op gevoelens van hulpeloosheid en kwetsbaarheid is vaak een noodzaak om de controle terug te krijgen.

  • Als we eerder medische hulp hadden gezocht …
  • Als we maar een tweede mening van een andere dokter krijgen …  
  • we alleen hadden geprobeerd een beter persoon te zijn tegen hen …

In het geheim kunnen we een afspraak maken met God of onze hogere macht in een poging om de onvermijdelijke uit te stellen. Dit is een zwakkere verdediging om ons te beschermen tegen de pijnlijke realiteit.

 

4. Depressie

Twee soorten depressies zijn geassocieerd met rouw. De eerste is een reactie op praktische implicaties met betrekking tot het verlies. Droevigheid en spijt overheersen dit soort depressie. We maken ons zorgen over de kosten en begrafenissen. Deze fase kan worden vergemakkelijkt door eenvoudige verduidelijking en geruststelling. We kunnen wellicht een beetje behulpzame samenwerking en een paar vriendelijke woorden nodig hebben.

Het tweede type depressie is subtieler en, in zekere zin, misschien meer privé. Het is onze rustige voorbereiding om te scheiden en onze geliefde afscheid te bieden. Soms alles wat we echt nodig hebben is een knuffel.

 

5. Acceptatie

Het bereiken van dit stadium van rouw is een cadeau dat niet aan iedereen wordt toegekend. De dood kan plotseling en onverwacht zijn of we zullen nooit meer dan onze woede of ontkenning zien. Het is niet noodzakelijkerwijs een teken van moed om het onvermijdelijke te weerstaan ​​en onszelf de kans te ontzeggen om onze vrede te maken. Deze fase wordt gekenmerkt door terugtrekking en rustig. Dit is geen periode van geluk en moet onderscheiden worden van depressie.

 

Heeft u vragen over het rouwproces of ervaart u verdriet waar u niet mee kunt omgaan? U kunt altijd terecht bij een psychologenpraktijk die u zal helpen. Lees hier meer over rouw en verliesverwerking.

by | Categories: Zorg | Tagged: | Reacties uitgeschakeld voor Hulp bij rouw en verliesverwerking – De 5 fases

ADD-symptomen

De afkorting ADD staat voor Attentinon Deficit Disorder. Het is een stoornis die een subtype van ADHD is. Er zit een groot verschil tussen ADD en ADHD. Iemand met ADD heeft namelijk geen symptomen van hyperactiviteit. Bij ADD speelt alles voornamelijk af in het hoofd wat zich bijvoorbeeld uit in dromerigheid. Er zijn vele symptomen die er toe kunnen leiden dat je misschien last hebt van ADD. Het kan wel eens gebeuren dat mensen de verkeerde diagnose krijgen omdat er heel veel symptomen naar ADD leiden. Daarnaast spreken sommige ADD symptomen elkaar erg tegen. Zo kan iemand met ADD bijvoorbeeld heel perfectionistisch zijn, maar ondertussen ook erg chaotisch. De meest voorkomende symptomen zijn:

–         Kan zich erg moeilijk concentreren

–         Dwaalt af tijdens het luisteren

–         Is erg vergeetachtig

–         Raakt voortdurend spullen kwijt

–         Is snel ergens op uitgekeken

–         Is heel druk in het hoofd

–         Heeft erg veel moeite om op tijd te komen

–         Uitstelgedrag

–         Heel druk in het hoofd

–         Raakt snel afgeleid

–         Is erg perfectionistisch

–         Is een chaoot

–         Last van stemmingswisselingen

–         Bruist van allerlei creative ideeen en begint eraan maar maakt het niet af

–         Geestelijk snel overprikkeld

–         Kan bij een onderwerp dat diegene interesseert helemaal erin opgaan en een hoge concentratie hebben. Ook wel hyperfocus genoemt

–         Komt afwezig over

–         Erg gevoelig

–         Vaak erg emotioneel betrokken

–         Kan zich vaak goed uiten op creatief gebied

–         Goed gevoel voor humor

–         Veel intelligentie

–         Blijft graag op de achtergrond

Veel ADD symptomen

Zoals je ziet is dit een hele lange lijst. Het is dan ook niet gek dat er veel mensen mee gediagnostisteerd worden. Wanneer je ADD hebt kan je hier veel aan doen. Er zijn verschillende medicijnen te verkrijgen waardoor alle uitschietingen wat minder worden en je je beter kan concentreren. Daarnaast bestaan er ook vele behandelingen die je kan volgen. Hierin ga je bijvoorbeeld het gedrag aanleren wat je zelf niet goed onder controle hebt. Je krijgt gemakkelijke handvaten om bijvoorbeeld minder chaotisch te zijn met bepaalde dingen maar juist perfectionistischer met andere dingen.

Online kan je veel vinden over behandelingen en medicijnen. Bij medicijnen moet je altijd met een dokter overleggen of dit medicijn wel echt bij jou werkt. En met behandelingen moet je er goed naar kijken of je een klik hebt met de behandelaar. Als je dit niet hebt dan is het heel lastig om het goed te behandelen.

https://www.add-coaching.nl/add-kenmerken/
by | Categories: Zorg | Tagged: , , , | Reacties uitgeschakeld voor ADD symptomen op een rij