Gifgroen.nl
Image default
Dienstverlening

Alle informatie over D-sluitingen bij EKH

Op de website van Erkende Keurbedrijven Hijs- & Hefmiddelen, ofwel EKH, is alle informatie te vinden over D-sluitingen. Deze sluitingen worden gebruikt als bevestigingsmiddel bij het hijsen van lasten, hierbij maakt het niet uit of het gaat om grote of om juist wat kleinere lasten. De sluitingen hebben een beperkte bewegingsruimte maar kunnen toch lasten hijsen tot wel twintig ton. 

D-sluitingen en het gebruik ervan

Bij het gebruiken van D-sluitingen moet men aan een aantal dingen denken. Elke sluiting moet namelijk een keuringssticker hebben die afkomstig is van EKH en ook een datumsticker. Op deze datumsticker staat de datum wanneer de sluiting voor het laatst is gekeurd door een keurmeester van EKH. Door deze datum in de gaten te houden, kan men ook direct zien wanneer het tijd is om het product opnieuw te laten keuren. Ook moet men altijd kijken naar hoe de schroefdraad er uitziet en of er geen beschadigingen aanwezig zijn. De pin moet ook worden gecontroleerd op verbuigingen en een sluiting mag niet roestplekken hebben. 

Keuren

Bij EKH wordt het aangeraden om minstens eenmaal per jaar de producten, dus ook de sluitingen, te laten keuren door één van de aangewezen EKH-keurmeesters. Naast de jaarlijkse keuring wordt vaak iedere vier jaar een beproeving gedaan zodat men ervan verzekerd is dat er nog op een veilige manier gewerkt kan worden met het hijsmiddel. 

Wanneer moet de sluiting worden gerepareerd of vervangen?

Een sluiting moet in sommige gevallen worden gerepareerd of vervangen. Dit hoeft alleen als het product niet volledig is goedgekeurd door de keurmeester. Het product mag alleen worden gerepareerd door een vakspecialist, dit geldt ook voor het laswerk. Soms is het helaas niet meer mogelijk om het product te repareren, dan moet men eraan gaan geloven om het product te vervangen. Soms is het ook mogelijk om alleen een onderdeel te vervangen. Ook dit middel moet wel opnieuw worden gekeurd en beproefd voordat men deze ook daadwerkelijk kan gebruiken bij het hijsen en heffen van de lasten. Gelukkig worden deze middelen in principe vrij snel gekeurd en beproefd en kunnen de producten voor een lange tijd weer mee.