Gifgroen.nl
Image default
Gezondheid

Zelf je bloeddruk opnemen

Zelf je bloeddruk opmeten, daar hoef je echt niet voor naar de dokter te gaan. Veel mensen voelen zich ook helemaal niet zo op hun gemak bij de dokter. Ook voor de mensen met een verhoogde kans op hart- en vaatziekten kan het nuttig zijn om zelf thuis je bloeddruk op te kunnen meten. Dit kan met behulp van een bloeddruk meter. Met de bloeddruk meter kan je zelf je bloeddruk ten allen tijden opmeten. Zo kan je zeker weten of je bloeddruk wel of niet goed is. Mocht het niet goed zijn is het voordeel dat je er zelf op tijd bij bent en direct contact op kunt nemen met je huisarts. Ook wanneer je medicijnen slikt voor een te hoge bloeddruk kun je gelijk meten of deze wel goed werken.

 

Een bloeddrukmeter bestaat uit twee soorten waarden: de onderdruk en de bovendruk. Wanneer jouw lichaam je bloed door je slagaderen pompt zal je bloeddruk in je bloedvaten stijgen. De druk die zo ontstaat noemen ze de bovendruk. Door te meten tijdens het proces van samentrekken van de linker hartkamer kun je achter de bovendruk komen. Een ander woord voor de onderdruk is de diastolische druk. Dit is de druk die ontstaat wanneer twee aders in je hart samen gaan trekken. Het hart zal zich daardoor met bloed gaan vullen waardoor de druk in de slagaderen weer afneemt.

 

Je bloeddruk valt op verschillende manieren te meten. De meeste mensen vinden het fijn om thuis gebruik te maken van een digitale bloeddrukmeter. De klassieke bloeddrukmeter ervaren meestal als ouderwets en onhandig. Eerst wordt er dan een rubberen slangetje aan een dikke band vastgebonden. Deze band moet je daarna om je bovenarm binden waarna deze zal worden opgepompt. Dit vinden mensen vaak erg onhandig. Bij een bloeddrukmeter kopen raden we tegenwoordig aan de digitale bloeddrukmeter te kopen.

 

https://shopvoorgezondheid.nl/