Gifgroen.nl
Image default
Internet

Is collageen poeder van Kruidvat een goed idee?

Collageen is het meest voorkomende eiwit in het lichaam en wordt tegenwoordig ook als poeder verkocht. Ga jij ook een potje kopen met het etiket collageen poeder Kruidvat of kies jij liever voor bekende merken zoals Herbolist Collageen?

Wat is collageen van Kruidvat?

Het collageen in de collageen poeder van Kruidvat is een vezelachtige structuur dat wordt gebruikt om bindweefsel te maken. Zoals de naam al zegt, verbindt dit type weefsel andere weefsels en is het een belangrijk bestanddeel van botten, huid, spieren, pezen en kraakbeen. Het helpt om weefsels sterk en veerkrachtig te maken, in staat om rek te weerstaan.

In voedsel komt collageen van nature alleen voor in dierlijk vlees zoals vlees en vis die bindweefsel bevatten. Een verscheidenheid aan zowel dierlijk als plantaardig voedsel bevat echter materialen voor de productie van collageen in ons eigen lichaam.

Ons lichaam maakt geleidelijk minder collageen naarmate we ouder worden, maar de collageen productie daalt het snelst door overmatige blootstelling aan de zon, roken, overmatig alcoholgebruik en gebrek aan slaap en lichaamsbeweging.

Bij het ouder worden veranderd het collageen in de diepe huidlagen van een strak georganiseerd netwerk van vezels in een ongeorganiseerd doolhof. Milieu-invloeden kunnen de collageenvezels beschadigen en hun dikte en sterkte verminderen, wat leidt tot rimpels aan het huidoppervlak.

Collageen poeders bij Kruidvat

Ondanks de overvloed ervan in ons lichaam, is collageen een veel verkocht supplement bij Kruidvat, waarvan beweerd wordt dat het het haar, de huid en de nagels verbetert – belangrijke onderdelen van de fontein der jeugd. Het idee om een pil te slikken die geen bijwerkingen heeft en de tekenen van veroudering kan omkeren is voor velen aantrekkelijk. Volgens Google Trends zijn de online zoekopdrachten naar collageen sinds 2014 gestaag toegenomen.

Collageen verscheen eerst als ingrediënt in huidcrèmes en serums bij Kruidvat. De effectiviteit ervan als topische toepassing werd echter zelfs door dermatologen betwijfeld, omdat collageen van nature niet aan het huidoppervlak voorkomt, maar in de diepere lagen. Collageenvezels zijn te groot om in de buitenste lagen van de huid door te dringen, en onderzoek heeft niet bevestigd dat kortere collageenketens, peptiden genaamd, hier beter in slagen.

Kruidvat pillen en poeders

Orale collageen supplementen zijn er bij Kruidvat in de vorm van pillen, poeders en bepaalde voedingsmiddelen worden verondersteld beter door het lichaam te worden opgenomen en hebben onder consumenten een hoge vlucht genomen. Ze kunnen worden verkocht als collageenpeptiden of gehydrolyseerd collageen, dat zijn afgebroken vormen van collageen die gemakkelijker worden opgenomen. Collageensupplementen bevatten aminozuren, de bouwstenen van eiwitten, en sommige bevatten ook aanvullende voedingsstoffen voor een gezonde huid en gezond haar, zoals vitamine C, biotine of zink.

Wat zegt het onderzoek over collageen supplementen?

Het meeste onderzoek naar collageen supplementen heeft betrekking op de gezondheid van gewrichten en huid. Menselijke studies ontbreken, maar uit enkele gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken is gebleken dat collageensupplementen de elasticiteit van de huid verbeteren. Andere onderzoeken hebben aangetoond dat de supplementen de beweeglijkheid van de gewrichten kunnen verbeteren en gewrichtspijn kunnen verminderen, zoals bij artrose of bij sporters.

Er bestaan op dit gebied echter potentiële belangenconflicten, omdat de meeste, zo niet alle onderzoeken naar collageensupplementen gefinancierd of gedeeltelijk gefinancierd worden door verwante industrieën die zouden kunnen profiteren van een positief studieresultaat, of omdat een of meer van de auteurs van de onderzoeken banden hebben met die industrieën. Dit maakt het moeilijk om vast te stellen hoe effectief collageensupplementen werkelijk zijn en of ze hun vaak forse prijs waard zijn.

Collageen van Kruidvat kopen

Ga jij collageen van Kruidvat kopen en heb jij ervaringen met hun poeders of pillen? Laat het ons weten via info@gifgroen.nl.