Gifgroen.nl
Image default
Sport

De paardrijcap een veilig stuk paardrijkleding welke naast de bodyprotector niet mag missen!

De paardrijcap een veilig stuk paardrijkleding!

Een cap is onmisbaar onderdeel van de paardrijkleding van een ruiter. Je hoofd is natuurlijk heel erg kwetsbaar en die wil je zo goed mogelijk beschermd hebben. Zorg er daarom altijd voor dat je een paardrijcap draagt tijdens het rijden. Een val van een paard zonder cap kan ernstig letsel aan het hoofd veroorzaken tot erger! Een cap beschermd je hoofd door een carbonnen ( kreukelzone en aan de binnenkant door een goede voering. Een cap moet stevig om je hoofd zitten maar hij mag niet afknellen. Een verstelbare band bij de kin zorgt ervoor dat een cap recht blijft zitten en niet van je hoofd af kan.

Controleren of de paardrijcap goed past

Het is heel gemakkelijk te controleren of een cap goed past. Als je het kinbandje van de paardrijcap los doet en je hoofd naar voren buigt mag de cap niet van je hoofd af vallen totdat je met je kin de borst raaktAls je cap eerder van je hoofd valt is deze te groot. Een cap is verplicht gesteld door de veiligheidseisen van de meeste wedstrijden. Dit is met name bij evenementen maar ook bij veel maneges is het dragen van een cap verplicht. Eigenlijk is dat ook heel logisch want als je een goed kijkt wat er kan gebeuren als je van zon grote ‘hoogte zou vallen( onder snelheid ) dan wil je natuurlijk ook dat je dan goed beschermd bent.

Beschermde paardrijkleding

Voorkomen is beter dan genezen. Een paardrijcap word ook wel een rijhelm genoemd en valt onder veilige paardrijkleding. Naast de caps zijn er ook speciale bodyprotectors en rugbeschermers welke je kan gebruiken voor het veilig paardrijden. De paardrijkleding kan je kopen bij bij een goede ruitersportzaak en zijn er in verschillende merken. Zelf adviseren de bodyprotectors van Sir lancelot. Deze zijn niet alleen veilig door middel van een goed veiligheidskeur maar ook enorm trendy! Bekijk hier enkele voorbeelden van paardrijkleding>> Paardrijkleding kopen . Hier zal je ook rijbroeken vinden welke je meer grip geven door een zitvlak .

Naast de paardrijkleding voor het rijden is de paardrijcap ook te koop in verschillende veiligheidsklassen. Het maakt niet uit of een cap duur of goedkoop is, Het belangrijkst is dat het veilig is. De ene cap is wat lichter dan de andere. Dat komt door het verschillende materiaal. De meeste paardrijcaps worden gemaakt van ABS. ABS is een soort harde kunststof. Kunststof is goedkoper om te maken dus zijn ze heel betaalbaar. De materialen carbon en titanium zullen wat duurder in aanschaf zijn. Veel ruiters nemen toch de voorkeur voor deze materialen omdat ze aan hun eigen veiligheid denken.

Ventilerende paardijcap:
Wanneer je opzoek gaat naar een nieuwe cap is het handig om te kijken of het een ventilerend systeem heeft. Daarnaast is het ook fijn als een cap beschikt over een anti-zweet binnenlaag. Met name bij wedstrijden bied dit een groot voordeel. Paardrijcaps zijn te koop in heel veel verschillende soorten en kleuren. Zelf hebben we goed ervaring met de caps van Ked > Ked paardrijcaps. Deze rijcaps zijn enorm licht van gewicht, trendy en de caps van ked hebben een led lampjessyteem waarmee u in het donkder goed zichtbaar bent

De meest voorkomende kleuren zwart en bruin maar er komen steeds meer kleuren op de markt. De kleuren kunnen gecombineerd worden met bijvoorbeeld diamantjes en steentjes. 

 


Paardrijcaps voor kinderen

Paardrijhelmen zijn te koop voor heren, dames maar zijn ook speciale paardrijcaps voor kinderen. Voor kinderen is het belangrijk om voor een cap te kiezen met een kindermaat. Een kindermaat hecht zich beter aan het hoofd van het kind en een gewone paardrijhelm zal dit niet doen. Een paardrijcap is meestal in een vaste maat te koop maar tegenwoordig bestaan er ook verstelbare paardrijcaps welke met een draaisysteem aan te passen is. Zo kan uw kind tijdens de groei, meegroeien met de rijcap.

 

De maten van een paardrijcap

Voor het zoeken van een goeie cap is het eerst heel belangrijk dat je de maat daarvoor weet. De maat van een rijhelm word gemeten in centimeters daarvoor moet je de omtrek van je hoofd opmeten met een meetlint. Je houd het meetlint vlak boven je ogen achter het hoofd langs. Het aantal centimeters bepaald de juiste maat voor een cap. Rijhelmen kun je kopen in de maten 50 tot en met 62. Voor kindermaten is dit niet het geval. Kindermaten beginnen meestal tussen de 51 en 55 centimeter.  Als je niet zeker weet op hoeveel centimeters je zit kun je ervoor gaan om een verstelbare maat te kopen. Je hoeft dan niet zeker te weten dat je de goeie maat besteld of koopt maar dan ga je er ongeveer tussen in zitten. Als je een verstelbare maat koopt heb je dus minder kans op een miskoop.

 


Het onderhoud van een cap

Om een cap lang mee te laten gaan kun je deze het beste goed onderhouden. Voor het reinigen van een cap kun je het beste een beetje warm water met milde zeep gebruiken. Het advies is om geen oplosmiddelen te gebruiken. Veel mensen maken de buitenkant regelmatig na gebruik schoon met vochtige doekjes. Ook komt het voor dat mensen na gebruik van hun cap deze met plakband of tape schoonmaken. Dit helpt wel maar is niet aan te raden. Het kan namelijk zo zijn dat dit niet goed is voor het suède. 

https://123ruitersport.nl/paardrijkleding/paardrijcaps.html