Gifgroen.nl
Image default
Tuin en buitenleven

Waarom is oeverbescherming onmisbaar in onze waterhuishouding?

Ons waterbeheer is van essentieel belang voor onze samenleving en onze economie. Met de toenemende dreiging van klimaatverandering, zijn duurzame oeverbeschermingstechnieken en -maatregelen van cruciaal belang om onze waterhuishouding op een veilige en verantwoorde manier te beheren. In deze blog zullen we het belang van oeverbescherming bespreken en waarom het voor Nederland zo belangrijk is om hier blijvend in te investeren.

Wat is oeverbescherming?

Oeverbescherming is een methode om ervoor te zorgen dat waterlichamen, zoals rivieren en kanalen, hun loop behouden en geen schade toebrengen aan de omgeving. Het is van cruciaal belang om de veiligheid van de mensen die in de buurt van deze waterlichamen wonen te garanderen. Er zijn verschillende soorten oeverbescherming, waaronder kunststof beschoeiing, betonnen damwanden, stalen damwanden, houten palissades, enzovoort. Maar niet alle oeverbescherming is duurzaam.

Waarom duurzame oeverbescherming belangrijk is

Nederland is een laaggelegen land met veel water en een uitgebreid stelsel van rivieren, kanalen, meren en sloten. Een groot deel van het land ligt onder de zeespiegel, en de meeste rivieren stromen vanuit hoger gelegen gebieden in omliggende landen, zoals Duitsland en België, naar Nederland. Vanwege deze geografische ligging en de hoeveelheid water die ons land doorkruist, is het beheersen van water een belangrijk onderdeel van het Nederlands waterbeleid. Om ons water kunstmatig op peil te houden is een degelijke oeverbescherming van groot belang. Ondanks het fluctuerende waterpeil wil je dat de oever in het gareel blijft en voorkomen dat die afkalft. Dit wordt een steeds grotere uitdaging, want de afgelopen decennia zijn de gevolgen van klimaatverandering steeds duidelijker geworden. We hebben te maken met een stijgende zeespiegel en extremer weer, waaronder hevige regenval en stormen. Deze gevolgen hebben een enorme invloed op onze waterhuishouding. 

Duurzame oeverbescherming biedt meerdere voordelen:

  • Bescherming tegen overstromingen

Duurzame oeverbescherming biedt bescherming tegen overstromingen, vooral tijdens hevige regenval en stormen. Dit is essentieel om te voorkomen dat waterlichamen overstromen en schade toebrengen aan de omgeving.

  • Bescherming tegen erosie

Erosie is het proces waarbij de oever van een waterlichaam langzaam afbrokkelt als gevolg van de stroming van het water. 

  • Levensduur

Duurzame oeverbescherming is ontworpen om lang mee te gaan en is minder belastend voor het milieu. Vaak worden de grondstoffen vervaardigd uit gerecycled of biobased materiaal.  

  • Kostenbesparing

Hoewel duurzame oeverbescherming mogelijk hogere initiële investeringen vereist dan traditionele oeverbeschermingstechnieken, leiden ze op de lange termijn tot kostenbesparingen omdat deze vaak onderhoudsvrij en circulair zijn. 

 

https://hipgroen.nl/