Gifgroen.nl
Image default
Winkelen

Gezond en fit ondanks urenlang achter je laptop of pc te zitten?

Gezond en fit ondanks urenlang achter je laptop of pc te zitten

Iedereen weet inmiddels wel dat het niet gezond is om lang stil te zitten. Er kunnen allerlei lichamelijke ongemakken optreden als je lang stilzit. Zo kunnen je stofwisseling en de doorbloeding van je lichaam stagneren en neem de kans op diabetes en hart- en vaatziekten toe. Het is dan ook niet voor niets dat zittend werken het nieuwe roken wordt genoemd. Moeten we dan nu allemaal staand gaan werken? Of zijn er ook nog andere oplossingen mogelijk?

Alleen maar staand werken lijkt ook niet de oplossing te zijn. Dit kan namelijk belastend en vermoeiend voor het lichaam zijn, waardoor er een kans is op statische spierspanning. Ook wordt wanneer je staand werkt de druk op je bloedvatenstelsel vergroot. Dit zorgt ervoor dat de kans op spataderen toeneemt.

Waar wat kun je dan doen om gezonder te gaan werken? De oplossing zit hem in de gulden middenweg tussen zitten, staan en in beweging blijven. Alle drie deze opties hebben namelijk zo hun eigen voordelen. Bij Moonen kantoormeubelen weten er dat staand werken bijvoorbeeld ook erg goed is, want het bevordert namelijk de productiviteit en de bloedcirculatie. Wist je dat je hart wel tien keer zoveel bloed rondpompt in je lichaam als je staat? Dit maakt je scherper en alerter.

De afwisseling tussen staan en zitten zorgt ervoor dat lichamelijke klachten, zoals rugklachten, schouder- en nekklachten en de kans op overgewicht verkleind worden. Bovendien verbrand je meer calorieën als je staand werkt ten opzichte van wanneer je dit zittend doet.

Dynamisch kantoormeubilair als oplossing

Een speciaal elektrisch verstelbaar bureau helpt je om af te wisselen tussen staand en zittend werken. Dit bureau geeft je namelijk de mogelijkheid om elke gewenste hoogte goed te kunnen werken, waardoor je in elke houding een gezonde werkplek hebt. Het is altijd belangrijk om tussendoor voor voldoende beweging te blijven zorgen. Elke vorm van beweging draagt bij aan een goede gezondheid. Daarnaast heeft voldoende beweging ook een positief effect op je productiviteit en je creativiteit.

Hoe gebruik je een zit-stabureau?

Een goed gebruik van dit meubelstuk is natuurlijk van groot belang. Door en zit-stabureau op de juiste manier te gebruiken, kun je optimaal gebruik maken van de positieve effecten hiervan. Het is bijvoorbeeld belangrijk om het staand werken langzaam op te bouwen. We geven je daarom vijf tips om een zit-stabureau op de juiste manier te gebruiken.

1. Bouw het langzaam op

Je lichaam zal moeten werken aan een nieuwe manier van werken. Begin daarom rustig aan en ga niet meteen hele dagen staand aan de slag, hoe verleidelijk dit ook kan zijn. Begin met korte periodes van staand werken, bijvoorbeeld een kwartier, waarna je wat langere tijd zit, bijvoorbeeld drie kwartier. Op deze manier kan je lichaam wennen aan het staand werken.

2. Houdt rekening met je natuurlijke lichaamshouding

Het is altijd belangrijk dat je een juiste lichaamshouding aanneemt, of je nu staand of zittend werkt. Als je rechtop staat, doe je er goed aan je buik- en bilspieren zachtjes aan te spannen en je schouders in hun natuurlijke positie te houden. Oftewel, laat je schouders los en ontspan ze. Door bewust met je lichaamshouding aan de slag te gaan, zorg je ervoor dat het aannemen van de juiste lichaamshouding een gewoonte wordt.

3. Blijf altijd in beweging

Zoals we al eerder aan hebben gegeven, is het altijd belangrijk om voldoende in beweging te blijven. Dit kan ook terwijl je staand of zittend aan het werk bent. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld gebruik maken van een balance board. Hiermee heb je constant je spieren nodig om je lichaam rechtop en in balans te houden. Dit is goed voor je bloedsomloop en je concentratie. Na het zitten op de kantoorstoelen in het bedrijf kun je je lichaam weer even wakker maken door wat stretchoefeningen te doen. 

4. Combineren maar!

Door zitten, staan en beweging met elkaar te combineren, zorg je dat al deze posities goed vol te houden zijn. Het is niet erg als je niet lang achter elkaar kunt staan of zitten, afwisseling is het belangrijkst. Bovendien wordt aangeraden niet langer dan een uur achter elkaar te staan of te zitten. Loop dus tussendoor regelmatig even naar de koffieautomaat of pleeg een telefoongesprek tijdens een korte wandeling.

5. Zorg dat je het niet vergeet

Soms is het lastig regelmatig te denken aan het veranderen van lichaamshouding, zeker als je druk aan het werk bent. Je kunt gebruik maken van hulpmiddelen om niet te vergeten regelmatig in beweging te komen en van houding te wisselen. Maak bijvoorbeeld gebruik van een timer of alarm op je telefoon of laptop, die je elke 25 minuten herinnert te wisselen van houding.

Nog vragen? Kijk dan gerust op https://www.moonenimportexport.nl

https://www.moonenimportexport.nl