Gifgroen.nl
Image default
Woning en Tuin

Vakkundig uw tuin egaliseren

Gaat u een nieuwe tuin aanleggen of uw bestaande tuin renoveren? Dan is uw tuin egaliseren een noodzakelijke stap. Hiermee creëert u namelijk een stabiele ondergrond voor zowel de planten, het gazon en de bestrating. De kans op verzakkingen wordt hiermee ook geminimaliseerd.

Uw tuin laten egaliseren

Let op: een tuin egaliseren is complex werk. Wilt u de klus echt goed aanpakken? Huur dan altijd een hovenier in of gebruik de onderstaande informatie voor het creëren van een egale tuin.

Het stappenplan voor een tuin egaliseren

Wilt u zelf uw tuin egaliseren? Gebruik dan dit stappenplan. Zo weet u precies welke werkzaamheden er uitgevoerd moeten worden. Bovendien bepaalt u met dit stappenplan eenvoudig welke werkzaamheden u zelf kunt uitvoeren en welke werkzaamheden u moet uitbesteden aan een hovenier.

Stap 1 – Begin met het leeghalen van uw tuin

Voordat u uw tuin kunt egaliseren moet u de tuin helemaal leegruimen. Verwijder daarom alles wat op de grond aanwezig is. Bijvoorbeeld oude bestrating, het gazon, borders, planten, bomen en struiken. Alles wat u niet wilt hergebruiken kunt u afvoeren.

Bij het leegruimen van uw tuin komt veel afval vrij. Daarom is een afvalcontainer huren vaak noodzakelijk.

Stap 2 – Grond inspecteren

Planten, bomen, struiken en bestrating laten vaak veel resten achter. Hierbij denkt u aan wortels, maar ook afgebroken stenen of losse grind stenen. Om een egale grond te realiseren die niet zal verzakken moet u deze zaken ook verwijderen. Wortels die u toch in de grond laat zitten zullen op den duur rotten waardoor er verzakkingen in uw gazon of bestrating ontstaan. Dit voorkomt u door de grond goed na te lopen en al het achtergebleven afval te verwijderen.

Stap 3 – De grond afgraven

Wilt u na het egaliseren de grond gebruiken voor de aanleg van een mooi terras of voor het aanplanten van nieuw groen? Dan adviseren wij om de grond ook af te graven. Dit kan op twee manieren. Met een schep of met een minigraafmachine. Een schep kunt u gebruiken wanneer het te egaliseren stuk grond overzichtelijk groot is. Wilt u echter een zeer groot stuk tuin of uw hele tuin egaliseren? Zorg dan voor een minigraafmachine.

Stap 4 – Kies bij voorkeur een droge dag

Werken tijdens de regen maakt de werkzaamheden onnodig zwaar en complex. Het egaliseren van een tuin doet u daarom bij voorkeur op een droge bewolkte dag. Een beetje regen is natuurlijk niet erg, maar komt het met bakken uit de hemel? Plan dan een andere dag in.

Stap 5 – Benodigdheden inkopen

Haal alle benodigdheden in huis voordat u begint met het uitvoeren van de werkzaamheden. Hiervoor hebben wij een checklist opgesteld. Gebruik deze checklist voor uw voorbereiding:

  • Schep, schoffel en hark
  • Wit zand of tuinaarde (afhankelijk van uw doelstelling)
  • Piketpalen en metseldraad
  • Kruiwagen
  • Trilplaat
  • Tuinslang en watertoevoer
  • Stobbenfrees
  • Werkkleding, handschoenen, werkschoenen en veiligheidsbril

Stap 6 – Markeer het werkgebied

Het markeren van het werkgebied lijkt een overbodige stap. Vergist u zich niet. Deze stap mag u namelijk niet overslaan. Met het markeren van het werkgebied bakent u namelijk niet alleen het werkgebied af. U geeft hiermee ook direct de gewenste hoogte van de grond aan.

Sla daarom langs de randen van uw tuin piketpalen in de grond. Een paal per anderhalve meter is voldoende. Vervolgens gebruikt u metseldraad om de palen met elkaar te verbinden.

Controleer meteen of de grond overal de gewenste hoogte heeft. Dat doet u door na iedere meter de afstand tussen het draad en de grond op te meten, maar let op: houd rekening met een afschot.

Overdreven gezien moet de grond aan uw woningzijde hoger zijn dan aan de achterzijde van uw woning. Het regenwater moet straks namelijk goed weg kunnen lopen. Controleer daarom met een waterpas of er een afschot aanwezig is.

Stap 7 – Grond ophogen voordat u uw tuin egaliseert

Ververs altijd de grond voordat u uw tuin gaat egaliseren. Door verse grond aan te brengen blijft de grond nog langer stabiel en gezond. Welke grond u moet gebruiken is afhankelijk van uw wensen. Gebruik voor bestrating altijd witzand, zuiver gewassen rivierzand en voegzand. Voor beplanting, bomen, struiken en een gazon gebruikt u verse tuinaarde.

Moet de grond zware gewichten kunnen dragen? Gebruik dan ook gebroken puin voor het fundament.

Stap 8 – Tuin egaliseren

Zodra de nieuwe grond is gestort kan het echte werk beginnen. Verdeel de grond gelijkmatig over het oppervlak. Dat kunt u het beste doen met een hark. Doe dit laag voor laag. Is de grond goed verdeeld? Dan kunt u de grond met een lat “afreien”. Vervolgens spuit u water over het oppervlak om het inklinkingsproces te bevorderen. Laat de grond nu 24 uur met rust. Voor het groen is het egaliseren daarna afgerond.

Wilt u uw tuin egaliseren voor bestrating? Lees dan verder.

Stap 9 – Grond aantrillen

Bestrating mag niet wegzakken. Daarom is het noodzakelijk om de grond goed aan te trillen. Hiervoor gebruikt u een trilplaat. De trilplaat zorgt ervoor dat de grond strak tegen elkaar wordt gedrukt. Hierdoor verdwijnt de lucht uit het zand waardoor de kans op verzakkingen kleiner wordt. De grond nauwkeurig aantrillen is daarom zeer belangrijk.

Houd er rekening mee dat de grond na het aantrillen 10% tot 15% lager is komen te liggen. Het kan daarom zo zijn dat u na het aantrillen opnieuw zand moet aanbrengen en de grond opnieuw moet aantrillen. Herhaal dit proces in ieder geval tot u de gewenste hoogte heeft bereikt.

Heeft u de gewenste bereikt en is de grond egaal en voorzien van een afschot? Dan is het proces van een tuin egaliseren afgerond en kunt u verder met uw tuinrenovatie of aanleg.

Tuin egaliseren tips

Omdat een tuin egaliseren uit complexe en nauwkeurige werkzaamheden bestaat, leest u hieronder 10 handige tips. Met deze tips maakt u de werkzaamheden minder zwaar, maar ook efficiënter.

Tip 1 – Hergebruiken van materialen

Moet u uw tuin nog leeghalen? Houd er rekening mee dat u veel materialen kunt hergebruiken. Denk bijvoorbeeld aan uw tuinbestrating. Heeft u mooie tegels in uw tuin die aan één kant groene aanslag hebben? Draai de tegels om en maak ze goed schoon. Uw terras of tuinpad is daarna weer als nieuw.

Tip 2 – Vraag om hulp bij het egaliseren

De werkzaamheden voor een tuin egaliseren kunt u sneller uitvoeren wanneer u hulp krijgt. Haal samen uw tuin leeg, werk samen bij het ophogen van de grond en egaliseer uw tuin met minimaal twee mensen. Zeker bij grote oppervlakken werkt dit een stuk beter.

Tip 3 – Gebruik een machine bij het egaliseren van uw tuin

Moet u een groot stuk tuin egaliseren? Gebruik dan een machine. Er zijn verschillende machines te huur. Denk bijvoorbeeld aan een gazonroller, tuinwals of een rotoreg.

Tip 4 – Controleer waar leidingen lopen

Bij het afgraven van de grond kunt u leidingen tegenkomen. Leidingen van de riolering, maar ook elektriciteitsleidingen. Ga daarom altijd voorzichtig te werk. Zeker bij de inzet van een minigraafmachine is de kans aanwezig dat u leidingen beschadigd.

Mogelijk heeft u nog een plattegrond van uw woning en tuin waarmee u kunt identificeren waar de leidingen zich begeven.

Tip 5 – Stort het zand op een zeil

Graaft u de grond af of wilt u de grond ophogen? Stort het zand dan altijd op een zeil. Na het afgraven of ophogen van de grond kunt u het overgebleven zand eenvoudig opruimen door het zeil bij elkaar te vouwen.

Tip 6 – Egaliseert u de tuin voor een gazon, planten of bomen?

Voor het aanwezige groen in uw tuin is een gezonde grond van groot belang. Meng daarom compost door de tuinaarde voordat u de aarde aanbrengt. Dat zorgt ervoor dat de grond beter vruchtbaar is. Planten, bomen en struiken kunnen na de aanplant namelijk wel wat extra voeding gebruiken.

Tip 7 – Hark de grond na het egaliseren van uw tuin los

Waar u voor bestrating de grond stevig moet aantrillen, doet u dat voor het groen juist niet. De wortels van het groen kunnen zich beter in de grond hechten wanneer er voldoende ruimte is. Zorg daarom dat u de aarde met een hark of schoffel losmaakt.

Tip 8 – Leg worteldoek wanneer u egaliseert voor bestrating

Niets is zo vervelend als onkruid tussen de bestrating. Dit voorkomt u door na het afgraven van de grond worteldoek te plaatsen. Vervolgens hoogt u uw tuin op en kunt u uw tuin egaliseren.

Tip 9 – Laat de grond van uw tuin na het egaliseren altijd rusten

Wij begrijpen dat u na het egaliseren van uw tuin het liefst direct de werkzaamheden uitvoert. Doe dit echter niet. Laat de grond minimaal 24 uur en maximaal 7 dagen met rust voordat u gaat bestraten of beplanten. De tuingrond heeft dan voldoende tijd om in te klinken waardoor het uiteindelijke resultaat altijd beter is.

Tip 10 – Tuin laten egaliseren? Vergelijk altijd de prijzen!

Bent u niet handig, bent u bang dat er na het egaliseren verzakkingen ontstaan of heeft u geen tijd om de werkzaamheden zelf uit te voeren? In die gevallen kunt u beter uw tuin laten egaliseren door een vakkundige hovenier.

Welke hovenier is voor deze klus geschikt en wat zijn de prijzen? Kies nooit voor de eerste de beste hovenier. Vergelijk altijd de prijzen en de geboden garanties. Tot slot doet u er goed aan om een hovenier uit uw eigen buurt te kiezen. Waarom? Zij zijn in de buurt namelijk bekend met de aanwezige grondsoorten waardoor zij sneller uw tuin kunnen egaliseren.

https://www.vergelijkhoveniers.nl/tuin-egaliseren/