Gifgroen.nl
Image default
Woning en Tuin

Zijn kunststof jaloezieën giftig en slecht voor het milieu?

Kunststof jaloezieën worden aangeboden als een interessante keuze voor potentiële klanten die op zoek zijn naar verandering en zich willen wagen aan wat nieuwe praktische raambekleding. Ze hebben een naadloze stijl die in elke kamer goed werkt. Ze hebben een kalmerende aanwezigheid en een houtlook. Je kunt nooit echt fout gaan bij het gebruik van kunststof jaloezieën. Er is echter enige bezorgdheid over de vraag of deze jaloezieën giftig zijn en zorgen kunnen baren voor de gezondheid van de bewoners van een huis.

Wat zijn kunststof jaloezieën eigenlijk?

Kunststof jaloezieën zijn jaloezieën waarvan de lamellen gemaakt zijn om op echt houten jaloezieën te lijken. Ze zijn goedkoper te maken en bieden zich aan als levensvatbare vervangers van echte houten jaloezieën. De bedoeling van op houten jaloezieën lijkende jaloezieën is ze het uiterlijk en het gevoel van de houten jaloezieën te geven, maar ook ze langer te laten meegaan en de fabricagekosten van zulke horizontale jaloezieën te verminderen. Het verschil tussen beide jaloezieën is bijna niet te onderscheiden. De enige manier om uit te vinden of iemand echt houten jaloezieën of kunststof jaloezieën heeft, is als je houtnerven kunt zien aan de randen van de lamellen van de jaloezieën.

Dus, zijn kunststof jaloezieën giftig?

Om een goedkopere versie van houten jaloezieën te krijgen, worden kunststof jaloezieën gemaakt van PVC. Producten van PVC maken betekent dat het ook een chemisch proces ondergaat. Dit is wat tot die gezondheidszorgen leidt. Chemische stoffen zoals formaldehyde worden gebruikt om kunststof jaloezieën te maken.

Onder de meeste conventionele omstandigheden zijn kunststof jaloezieën veilig; je kunt wel wat voorzorgsmaatregelen nemen als jij of iemand met wie je samenwoont een gevoeligheidsprobleem heeft voor chemicaliën zoals formaldehyde. Het kan nooit kwaad wat voorzorgsmaatregelen te nemen door de jaloezieën niet bloot te stellen aan verergerde vochtigheid en een masker te dragen bij het schoonmaken ervan.

Het andere waar mensen zich zorgen over maken is of de fabricage van deze jaloezieën wel milieuvriendelijk is. Met de dagelijkse innovatie in de fabricagetechnologie wordt het fabricageproces steeds meer verfijnd om er milieuoverwegingen in te verwerken. Vanaf nu hangt het af van de specifieke verkoper. Je zou met je verkoper kunnen praten en naar het fabricageproces informeren als je antwoord op je vragen wilt.

Moet ik, nu ik het risico begrijp, houtlook jaloezieën kopen?

Gezien het feit dat ze meestal veilig zijn, wil je misschien weten of er nog extra voordelen zijn aan het kopen van kunststof jaloezieën of dat echte houten jaloezieën beter voor je zouden werken. Het is nu duidelijk dat ze voordeliger zijn en gemakkelijker voor de portemonnee om aan te schaffen. Ze zijn ook duurzaam en gaan vrij lang mee. De behoefte aan vervanging zal waarschijnlijk alleen ontstaan als je de kamer een ander uiterlijk wilt geven.

Bovendien zijn ze volkomen waterdicht. Ze zijn er in verschillende kleuren en texturen. Ook de onderhoudskosten voor deze jaloezieën zijn niet hoog. Ze kunnen schoongeveegd worden met wat oplossing en doek of gewoon regelmatig afgestoft worden.

Hoewel het verschil tussen echte houten jaloezieën en kunststof jaloezieën te verwaarlozen is qua uiterlijk en vormgeving, is het moeilijk de echte authenticiteit van de echte houten jaloezieën te evenaren. Ze hebben zich in de loop van de tijd, ondanks het bestaan van vervangers en concurrenten, aangepast tot tijdloze stukken woninginrichting die hun aantrekkingskracht niet verloren hebben. Het is ook belangrijk op te merken dat echt houten jaloezieën niet zo goed tegen vochtige ruimtes kunnen als faux jaloezieën, en daarom is het misschien niet zo’n goed idee om echt houten jaloezieën te installeren in kamers als keukens en badkamers waar vochtigheid vaak voorkomt.

Aan de andere kant zijn echt houten jaloezieën echt goede natuurlijke isolatoren van warmte. Ze kunnen de koude lucht erin opsluiten. Dit betekent ook dat ze potentieel kunnen helpen bij energiebesparing.

Ze zijn perfect geschikt voor slaapkamers en tekenkamers. Op maat gemaakte houten jaloezieën die geverfd zijn, of een gebeitste en rustieke afwerking hebben, kunnen op maat gemaakt worden om je jaloezieën een gepolijste maar toch onevenredige uitstraling te geven.

De kosten van het onderhoud van echte houten jaloezieën zijn iets hoger dan die van kunststof jaloezieën, maar niet zo veel dat ze je ontmoedigen houten jaloezieën te kopen. Wat meubelpoets of citroenboomolie in combinatie met wat afstoffen is misschien alles wat je nodig hebt.

Wat kies ik dan?

Het is altijd een kwestie van voorkeur; kunststof jaloezieën zijn meestal veilig genoeg om te proberen en zijn ook betaalbare opties. Echt houten jaloezieën daarentegen hebben een gevoel van authenticiteit in zich, waardoor ze ook favoriet kunnen zijn. Mensen merken zelden het verschil tussen de twee soorten, tenzij ze nauwkeurig inspecteren. Hou er wel rekening mee dat de jaloezieën bij het thema en de uitstraling van de kamer passen.

 

https://www.raamdecoratie.com