Gifgroen.nl
Image default
Woningen

Wat krijg je van de belastingdienst terug wanneer je een huis koopt?

Wil je een huis kopen? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zo betaal je niet alleen de koopsom, maar ook de notaris- en makelaarskosten. Daarnaast kan het voorkomen dat je een deel van deze kosten terugkrijgt van de Belastingdienst. In dit artikel leggen we uit welke aftrekbare kosten je kunt opvoeren bij de aangifte inkomstenbelasting én hoe hoog het bedrag maximaal kan zijn. Op zoek naar een makelaar? Neem dan direct contact op met Makelaar Hellevoetsluis!

Welke kosten kun je terug krijgen en wanneer?

Wanneer je een huis koopt, kun je de volgende aftrekbare kosten opvoeren:

  • Kosten voor het aanvragen van NHG – Het gaat om 0,6% van de koopsom
  • Advies- en bemiddelingskosten hypotheek
  • Bereidstellingsprovisie
  • Notariskosten – Het gaat om de hypotheekakte en de kadastrale kosten voor de hypotheekakte
  • Taxatiekosten – Deze kosten maak je in opdracht van de bank waar je de hypotheek afsluit

Deze kosten kun je allemaal in één keer aftrekken of gespreid over drie jaar. Wel moet je rekening houden met een aantal voorwaarden:

– De woning moet in Nederland staan en mag niet groter zijn dan 140m² (woonoppervlakte).

– De woning moet aangeschaft worden voor maximaal € 500.000,-.

– De woning moet in gebruik worden genomen als hoofdverblijf (je eigen huis).

De kosten moeten betaald zijn in het jaar waarin je de aftrek opvoert.Kun je huizenkosten gespreid over drie jaar aftrekken?Ja, dat kan. Dit is mogelijk wanneer de woning niet direct bewoonbaar is na aankoop of wanneer je deze gaat verbouwen. In die gevallen kun je de volgende kosten over drie jaar gespreid aftrekken: – Kosten voor het aanvragen van NHG- Advies- en bemiddelingskosten hypotheek- Bereidstellingsprovisie- Notariskosten- Taxatiekosten

De overige huizenkosten, zoals de makelaarscourtage en de kadastrale rechten, kun je niet gespreid aftrekken.

Hoeveel krijg je maximaal terug?

Voor de huizenkopen die gemaakt zijn in 2020 geldt het volgende: Je kunt 23% van de huizenkosten aftrekken als je eigen woning koopt. Dit is het maximale percentage dat je kunt aftrekken. Dit geldt voor huizenkosten tot € 500.000,- en is inclusief de overdrachtsbelasting, het aanvragen van NHG en de notariskosten.

Als je een huis koopt met behulp van een makelaar, dan betaal je courtage. Deze kun je niet aftrekken bij de inkomstenbelasting. Wel kun je de BTW (21%) die je betaalt over deze courtage wel weer terugvragen bij de Belastingdienst.