Gifgroen.nl
Image default
Zakelijk

Aan de slag in de IT zonder diploma? Zo doe je dat!

Het aantal beschikbare IT vacatures en ICT vacatures is op het moment torenhoog en detachering is binnen deze disciplines momenteel populair. IT en ICT zijn disciplines van nu, maar ook vooral van de toekomst. Ambieer je het om in de IT of ICT aan de slag te gaan, maar beschik je niet over het gevraagde diploma? Er zijn nog mogelijkheden! Het blijkt in de praktijk namelijk prima mogelijk om via een aantal routes alsnog aan de slag te gaan binnen de IT of ICT. Wat precies de mogelijkheden zijn, dat lees je hieronder.

Omscholen

Je kijkt naar een IT vacature of naar een ICT vacature en ziet staan dat je een bepaalde opleiding of studie afgerond moet hebben. Ben je afgestudeerd in een andere richting, dan kan je het overwegen om je om te scholen. Omscholingstrajecten bestaan er op verschillende niveaus en verschillen in duur. Na het succesvol doorlopen van de omscholing, gaat er waarschijnlijk een wereld voor je open. Je kunt op meer vacatures dan voorheen solliciteren en vindt zo een baan binnen de IT.

Cursussen volgen en vaardigheden trainen

Werkgevers vragen in vacatures vaak om een specifieke opleiding. Zoals hierboven benoemd, kun je dan kiezen voor een omscholing. Dat heeft echter niet altijd de voorkeur. Een alternatief is het volgen van cursussen om zo kennis op te doen. Vervolgens kun je jouw nieuwe kennis in de praktijk brengen door verschillende vaardigheden te trainen. Wanneer je bij een sollicitatie duidelijk maakt dat je niet over het juiste diploma beschikt, maar wel over de benodigde kennis en vaardigheden, kan een werkgever je alsnog aannemen.

Een diploma is voor een werkgever een bewijs dat je over bepaalde kennis beschikt. Heb je een diploma niet, dan ontbreekt dit bewijs in deze vorm. Het is niet verstandig om bij een sollicitatie te liegen over jouw kennis. In bepaalde gevallen kan de werkgever een vaardighedentest aanbieden waarmee beoordeeld kan worden wat jouw niveau is. Daarnaast blijkt het in de praktijk vaak snel genoeg wanneer je niet over een bepaald werk- en denkniveau beschikt.

Freelancen bij Hello Professionals

Het nodig hebben van een diploma is een probleem dat in veel gevallen alleen bestaat wanneer je gaat werken voor een baas. De werkgever vraagt om een bepaald diploma. Heb je die niet, dan gaat de werkgever in zee met iemand die het diploma wél heeft. Kies je ervoor om te freelancen en dus eigen baas te zijn, dan kun je vaak een heel eind komen zonder diploma. Klanten vragen sneller naar jouw eerdere klussen en kennis, dan dat ze vragen naar een diploma. Klussen nodig? Je kunt solliciteren op IT freelance opdrachten of je trekt jouw klanten op een andere manier aan, bijvoorbeeld door reclame te maken.

Conclusie​

Het is, zeker gezien de huidige grote vraag naar IT’ers, goed mogelijk om aan de slag te gaan zonder diploma. Gemakkelijk is het echter niet. Je moet flink aan het werk gaan om jouw kennis en vaardigheden op te krikken om zo aan jouw nieuwe werkgever of klant te kunnen laten zien dat jij wel degelijk weet hoe de vork in de steel zit. Vandaag de dag bestaan er online een hoop mogelijkheden om bij te leren. Volg bijvoorbeeld een (gerenommeerde) online cursus, bekijk video’s en lees online blogs.

 

https://hello-professionals.nl/