Gifgroen.nl
Image default
Aanbiedingen

Koopgids beste zwaartedeken

Koopgids beste zwaartedeken

Mensen doen zowat alles om een volledige nachtrust te krijgen zonder onderbrekingen. Dit omvat het gebruik van witte lawaaimachines, verduisteringsgordijnen, oogmaskers en aromatherapie. Het kan ook gaan om slaapmiddelen pillen.

Een relatief nieuwe tactiek om tot rust te komen is onder een zwaartedeken. Verschillende studies hebben aangetoond dat deze dekens zorgen voor “diepe drukstimulatie”. Diepe drukstimulatie geeft je het gevoel alsof je in een stevige knuffel bent gewikkeld. Deze druk heeft een kalmerend effect dat mensen van alle leeftijden helpt gemakkelijker te rusten. Als je uitgeput bent en alle andere methoden om een goede nachtrust te krijgen hebt uitgeput, kan een verzwaarde deken jouw ticket naar dromenland zijn. Deze gids vertelt je meer over verzwarings dekens en geeft aanwijzingen voor het kiezen van de beste voor jou.

  • Wat is een zwaartedeken?

Een zwaartedeken is zoals het klinkt: een deken waaraan gewicht is toegevoegd. Maar de hoeveelheid gewicht, het soort gewicht en het soort materiaal voor deze dekens variëren. Verzwaringsdekens wegen tussen de 1,5 en 15 kilogram. Je moet er een kiezen op basis van het lichaamsgewicht van de persoon die hem zal gebruiken. De industrie is het erover eens dat het gewicht van de deken 10 procent moet zijn van het gewicht van de gebruiker, plus 0,5 tot 1 kilogram indien gewenst. Een kind van 20 kilogram zou dus een verzwaarde deken van 2 tot 3 kilogram moeten hebben. En een volwassene van 100 kilogram zou een deken van 10 tot 11 kilogram moeten gebruiken. In tegenstelling tot dekbedden bevatten zwaartedeken zwaardere materialen dan ganzendons en katoenen vulling. De inhoud kan bestaan uit materialen als poly-pellets, glazen kralen, shotjes en rijst. De meeste bedrijven naaien vierkantjes in de dekens om het gewicht gelijkmatig over de hele deken te verdelen. Fabrikanten maken de dekens meestal van zachte stoffen zoals katoen, flanel en fleece.

Sommige verzwaringsdeken zijn wasbaar, andere niet. Hetzelfde geldt voor het drogen – afhankelijk van het materiaal moeten sommige dekens worden opgehangen om te drogen. Als deze factoren belangrijk voor je zijn, controleer dan de richtlijnen voor het onderhoud van een deken voordat je hem koopt.

  • Wat zijn de voordelen van een zwaartedeken?

Therapeutische en psychiatrische praktijken maken al heel lang gebruik van verzwaarde dekens. Ze helpen mensen te troosten die moeite hebben zichzelf te kalmeren, waaronder mensen met autisme, ADHD en angst. Meer recentelijk zijn textielfabrikanten en beddengoedmerken zich bewust geworden van het belang van verzwaarde dekens als hulpmiddel om mensen te helpen kalmeren en ontstressen. Dus zijn zij ook verzwaarde dekens gaan maken en verkopen. Uit onderzoek blijkt dat een zwaartedeken veel voordelen biedt. Allereerst helpt de diepe drukstimulatie van een verzwaarde deken bij de afgifte van serotonine, een chemische stof die mensen helpt slapen. Mensen die onder een zwaartedeken slapen, melden dat ze beter slapen. Dit betekent dat ze langer blijven slapen. Ze vallen ook gemakkelijker in slaap en worden ’s nachts minder vaak wakker.

Zoals eerder vermeld, kan een zwaartedeken stress en angst verlichten. Dit kan de gedachten en gevoelens wegnemen die mensen ervan weerhouden te ontspannen als ze in bed stappen. Verzwaarde dekens kunnen ook nuttig zijn voor mensen met sensorische problemen. Omdat ze minder bewegen op iemands huid, veroorzaken ze minder wrijving en minder onaangename sensaties. 

  • Waarom werken vezwaringsdekens?

Studies hebben aangetoond dat de aanraking door een verzwaringsdeken het menselijk limbisch systeem stimuleert. Dit is het deel van de hersenen dat angst en emotieverwerking regelt. Wanneer het gestimuleerd wordt, kan het limbisch systeem helpen negatieve emoties effectiever te verwerken. Dit helpt ongewenste gedachten uit de geest te verwijderen wanneer iemand probeert te slapen. Deze studies tonen ook aan dat verzwaarde dekens de activiteit verminderen in het deel van het zenuwstelsel dat stress genereert. Dit betekent dat de dekens de hoeveelheid stress die mensen voelen en ervaren daadwerkelijk kunnen verminderen. Tenslotte geloven psychiaters dat een verzwaringsdeken, naast serotonine, de afgifte van dopamine kan stimuleren. 

  • Wie kan baat hebben bij een verzwaringsdeken?

Hoe weet u of u een goede kandidaat bent voor een verzwaringsdeken? Nou, iedere volwassene die slaapproblemen heeft kan er baat bij hebben om er een uit te proberen. Zoals eerder gezegd kunnen verzwaringsdekens ook mensen helpen die lijden aan post traumatische stoornis. Ze kunnen er niet alleen onder slapen, maar ze kunnen ze ook gebruiken om zichzelf te kalmeren tijdens herrinneringen of paniekaanvallen.

 

zwaartedeken