Gifgroen.nl
Image default
Bedrijven

Brandblussers in alle maten

Een brand komt vaker voor dan je denkt. Toegegeven, verreweg de meeste mensen zullen nooit van hun leven zelf direct te maken krijgen met een fixe brand, maar toch gebeurd het vaak. Kijk maar in de krant en de meldingen erover komen bijna dagelijks terug. De oorzaken verschillen enorm, dus je weet ook nooit of het jou gaat overkomen of niet. Soms is het een ongeluk, bijvoorbeeld een fornuis dat niet wordt uitgedraaid of een vallende kaars die nog aanstaat, andere keren is het brandstichting of komt het door een technisch defect zoals kortsluiting. Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn, want wat als het jou overkomt en je er op tijd bij bent, maar niets hebt om mee te blussen?

Er zijn verschillende producten om te blussen. Je hebt bijvoorbeeld poederblussers die heel geschikt zijn om vloeistoffen en gassen die branden mee aan te pakken. Het nadeel is dan wel dat ze bedekken en niet blussen, waardoor het vuur soms opnieuw oplaait. Ook tast het apparatuur aan doordat de poeder het circuit verstopt. Daarnaast heb je ook schuimblussers. Het schuim is een mengsel van water en een schuimpoeder. Het doel met een schuimblusser is het afdekken van de brand waardoor er geen zuurstof bijkomt. Dit werkt niet op gassen. Een derde is de kooldioxideblusser, hiermee wordt koud gas op de brand gespoten dat zuurstof verdrijft. Dit is echter een manier die training vereist en gevaarlijk kan zijn, doordat het vrieswonden veroorzaakt en verstikkend kan werken.

Een brandblusser op schuim is het beste voor de eindgebruiker. Je ziet ze dan ook vaak. Ook BHV’ers hebben ze vaak, al hebben die dankzij een bhv training met een bhv trainingsset vaak ook ervaring met andere blustechnieken. Voor jouw specifieke situatie kan je het overigens het beste altijd even navragen bij een expert zoals de lokale brandweer.

http://www.schoens-safety.nl/