Gifgroen.nl
Image default
Energie

De voor- en nadelen van het installeren van zonnepanelen

 

Al voor een lange periode is het hebben van zonnepanelen erg populair. In de toekomst zal het aantal mensen die eigen zonnepanelen hebben dan hoogstwaarschijnlijk ook nog stijgen. Er zitten veel financiële, maar ook ecologische voordelen aan het investeren in zonne-energie. Uiteraard, zullen er ook een aantal nadelen zijn zodra je de keuze maakt om zonnepanelen te installeren. Maar wat zijn deze voor- en nadelen precies? In deze blog wordt er meer verteld over waarom je juist beter wel of niet kunt kiezen voor zonnepanelen.

De voordelen van investeren in zonnepanelen

Zoals eerder vermeldt zitten er veel voordelen aan het hebben van zonnepanelen en zullen de meeste mensen snel kijken naar de vele voordelen die zonne-energie biedt. Hieronder zullen er een aantal voordelen opgesomd worden.

  1. Het verlaagt je elektriciteitsrekening

Een grote reden waarom de meeste mensen voor zonne-energie kiezen is omdat het de elektriciteitsrekening verlaagt. Wanneer de panelen geplaatst zijn, zullen zij natuurlijk zonne-energie opwekken, waardoor de energierekening uiteindelijk lager zal zijn.

  1. Het voegt een grote waarde toe aan je woning

Een ander financieel voordeel van het plaatsen van zonnepanelen, is dat het je woning meer waardevol maakt. Vaak gaan zonnepanelen jarenlang mee, waardoor er enorm veel geld bespaart kan worden. Omdat huizen met geïnstalleerde zonnepanelen waardevoller zijn, zal er bij de verkoop van het huis ook meer waarde worden toegevoegd.

  1. Zonnepanelen vergen weinig onderhoud

Een ander groot voordeel wat betreft zonnepanelen is dat zijn weinig onderhoud nodig hebben. Vaak hoeven ze niet eens schoongemaakt te worden. De omvormer van de zonnepanelen wordt na ongeveer 10-15 jaar vervangen, maar verder is er vaak geen onderhoud nodig. Dit bespaart tevens een hoop kosten. De levensduur van de zonnepanelen zelf is vaak rond de 20 of zelfs 25 jaar.

  1. Het verkleint je ecologische voetafdruk

Naast financiële voordelen brengt het hebben zonnepanelen ook ecologische voordelen met zich mee. Zo zal het bijvoorbeeld je ecologische voetafdruk verkleinen. Zonnepanelen produceren namelijk schone en hernieuwbare energie, waar bijvoorbeeld andere soorten elektriciteit vaak worden gehaald uit fossiele brandstoffen.

Niet alleen verkleint het je ecologische voetafdruk, maar je zorgt ook voor een vermindering van de luchtvervuiling. Er worden namelijk geen vervuilende stoffen gebruikt bij het opwekken van zonne-energie.

De nadelen van zonne-energie

Er zitten natuurlijk ook een aantal nadelen aan het investeren in zonnepanelen. Hieronder zullen er een aantal opgenoemd worden. 

  1. De aanschafkosten zijn vaak enorm hoog

Een groot nadeel voor de meeste mensen is dat de aanschafkosten van zonnepanelen relatief hoog zijn. Dit hangt natuurlijk ook af van de kwaliteit van de zonnepanelen die je kiest, maar toch is het velen een rib uit hun lijf. 

  1. Zonnepanelen zijn weersafhankelijk

Uiteraard, wanneer de zon niet schijnt, zullen zonnepanelen drastisch minder energie opwekken. Echter, ook wanneer het bewolkt is, kunnen zonnepanelen energie opwekken. De hoeveelheid energie zal alleen een stuk lager zijn dan wanneer de zon wel schijnt.

  1. Het verwijderen van zonnepanelen is een klus

Op een bepaald moment zitten de zonnepanelen aan het eind van hun levensduur. Op dat moment zullen de zonnepanelen gerecycled worden. Er zitten een hoop emissies verbonden aan dit hele proces, maar zodra er goed wordt bekeken waar de componenten terecht kunnen om nogmaals te gebruiken, zal het proces minder erg zijn dan het lijkt.

Er zitten dus een hoop voordelen aan het installeren van zonnepanelen. Echter, de nadelen kunnen zwaar afwegen tegen de voordelen. Wanneer je twijfelt of het installeren van zonnepanelen de juiste keuze voor je is, wordt je aangeraden om een adviseur te raadplegen.

Zonnepanelen kopen

Als je besluit zonnepanelen te kopen, is het belangrijk om te kijken of je dit online doet of bij een bedrijf in de buurt. Het is aanrader om langs te gaan bij een gespecialiseerd bedrijf, en met je eigen ogen te zien wat je koopt. Het is immers een behoorlijke investering. Vaak krijg je ook de benodigde informatie te horen. Als je in de regio midden Nederland woont, is het slim om te zoeken op bijvoorbeeld ‘Zonnepanelen kopen Wageningen’ afhankelijk van waar je woont.