Gifgroen.nl
Image default
Gezondheid

Succesverhaal: Bedrijf en werknemer werken samen tijdens re-integratie na burn-out

Wist u dat in Nederland 1.000.000 werknemers last hebben van Burn-out Klachten? Dit is een zorgwekkend percentage en daarom heb ik besloten om de samenwerking tussen de werkgever en de werknemer die last heeft van te integreren terwijl ik werk aan een burn-out herstelprogramma.

Sinds 2013 help ik internationale vrouwen in Nederland te herstellen van een burn-out. Ze kloppen bij mij aan voor begeleiding en ze zijn allemaal hersteld. MAAR, wat ik zag was dat de relatie met de werkgever tijdens het proces werd verbroken en velen verlieten binnen een jaar de werkplek. Ik zie dat er iets mis ging. En dat was dat de steun en medewerking van de werkgever ontbrak.

Ik ben er sterk van overtuigd dat burn-out herstel een gezamenlijke verantwoordelijkheid is, voor de werkgever en de werknemer. En wanneer beiden de verantwoordelijkheid nemen om te doen wat nodig is om het herstel van een burn-out te vergemakkelijken, kan een werknemer succesvol re-integreren in zijn vorige rol EN de lessen uit de burn-out toepassen om te groeien als een authentieke leider.

Dit verhaal is een verhaal van een werknemer en een werkgever die beiden begeleiding kregen om een succesvol re-integratieproces te creëren. In mijn ervaring kan een werknemer niet succesvol re-integreren zonder de steun en begeleiding van de werkgever. Daarom begeleid ik niet alleen de werknemer MAAR ook de werkgever. Om te informeren en te begeleiden in wat nodig is om de werknemer succesvol te laten herstellen en re-integreren op de werkplek.

Niemand is blij als een werknemer ziek is. De werknemer weet niet wat hij moet doen, maar mijn ervaring is dat een werkgever ook geen idee heeft wat hij moet doen. Als we weten wat we moeten doen, dan kan het herstel sneller gaan en is het effectiever en duurzamer. Voor een gezond bedrijf is het welzijn van de werknemers erg belangrijk, want als zij zich goed voelen zijn ze meer geïnspireerd en productiever en dat helpt om de bedrijfsdoelstellingen te halen.

In dit artikel kunt u een succesvol verhaal lezen waarbij werknemer en werkgever met gezamenlijke inspanning het mogelijk maakten dat de werknemer binnen een jaar herstelde en volledig re-integreerde in haar vorige functie met nieuw verworven persoonlijke leiderschapsvaardigheden.

Ervaring van werknemer bij herstel van Burn-out
Als je me zou vragen hoe het een jaar geleden met me ging, zouden de woorden die ik zou gebruiken om mijn staat van zijn te beschrijven zeker ‘hot mess’ zijn. Lichamelijk was ik extreem gespannen, ik sliep niet, en mijn hart voelde altijd alsof het uit mijn borstkas zou springen. Ik was de hele tijd erg prikkelbaar, bezorgd over de kleinste dingen, en niet in staat me te concentreren of helder na te denken. Ik ging gehaast door het leven, was niet in staat om grenzen te stellen voor mezelf of anderen, en voelde me volkomen machteloos om mijn situatie te veranderen.

Toen het niet hielp om een tijdje vrij te nemen van mijn werk, stelde mijn manager voor dat ik met iemand zou werken om me te helpen mijn balans te vinden en zij hielp me om Eva Authentic Living te vinden. Eva herkende onmiddellijk mijn symptomen als kenmerkend voor chronische stress, en in de loop van een jaar gaf ze me de tools en inzichten om gezonde copingmechanismen te kiezen om met stress om te gaan en een vitaal leven en carrière te leiden.

Tot mijn grote verrassing was het eerste wat ik moest leren, hoe ik moest ontspannen. Dit was het moeilijkst voor mij, omdat ik ontdekte dat ik niet effectief had gerust – waarschijnlijk mijn hele leven al. Eva hielp me om een weerstand in mezelf te herkennen. Ze daagde me uit om mijn overtuigingen over zelfzorg en mijn persoonlijke behoefte om constant productief te zijn los te laten. Door middel van geleide meditaties, lichaamswerk en een hele reeks oefeningen die ontworpen waren om me te helpen kritisch te kijken naar hoe ik met mijn energie omging, ondersteunde Eva me om te leren luisteren naar mijn lichaam.

Nu zou ik zeggen dat ik het goed doe, zowel op het werk als in mijn persoonlijke leven. Hoewel ik nog steeds een aantal ‘hot mess’ momenten heb, heb ik het zelfbewustzijn en zelfmanagement vaardigheden om mezelf succesvol uit deze episodes te trekken. Door mijn energie te beheren, momenten van echte rust en ontspanning in te plannen en mezelf niet te veel te plannen (zowel op het werk als in mijn privéleven), kan ik ervoor zorgen dat ik goed voor mezelf zorg zodat ik niet terugval in een staat van chronische stress. Voor waarschijnlijk de eerste keer in mijn leven geef ik voorrang aan mezelf en mijn behoeften, ben ik proactief in mijn relaties en stel ik grenzen. Het is echter een voortdurende reis, die er heel anders uitgezien zou hebben als Eva me niet zo goed begeleid had.

Ervaring van de werkgever met het herstel van de burn-out van haar werknemer
Ik zag de tekenen van stress bij mijn werknemer. Zij en ik spraken samen over tactieken om grenzen te stellen en marge in haar leven te creëren terwijl ze zich professioneel bleef ontwikkelen en groeien. Door haar eerlijkheid en openheid tegenover mij werd het duidelijk dat ze een pauze moest nemen en zich moest herijken met de hulp van externe ondersteuning.

De transformatie van mijn personeelslid verliep aanvankelijk geleidelijk. Regelmatige check-ins tussen alle drie de partijen hielpen om te markeren en te vieren dat er vooruitgang werd geboekt. Hoe meer mijn medewerker haar behoeften kon communiceren, hoe sterker ze werd. Tegen het einde van haar coachingsessies kon ik zien hoe ze het geleerde concreet in de praktijk bracht. Ze bloeide inderdaad op en was in staat om het leven op een nieuwe manier te benaderen. Eva fungeerde als facilitator, tolk en coach. We zouden niet zijn waar we nu zijn als zij er niet was geweest.