Gifgroen.nl
Image default
Gezondheid

Welk desinfectiemiddel is veilig voor kinderen?

Je wilt je kleintje beschermen tegen vuiligheid en bacteriën. Zeker in deze tijd is het belangrijk om besmetting tegen te gaan! Desinfectiemiddel kan daar goed bij helpen! Echter kan desinfectiemiddel voor kinderen ook een risico vormen. Kinderen denken er meestal niet echt bij na dat ze na het desinfecteren van hun handjes niet in hun oogjes moeten wrijven of hun vingertjes in hun mond stoppen.

 

Risico’s van desinfectiemiddel bij kinderen

Er wordt onder meer gewaarschuwd voor de inname van onveilige schoonmaakmiddelen. Vergiftiging door te veel hand-desinfectiemiddel is al een aantal keren voorgekomen sinds de coronapandemie.

 

Wat kun je beter doen om je kind te beschermen?

 

Wees terughoudend

Wees allereerst terughoudend met het gebruik van desinfectiemiddel. Goed handen wassen met normale zeep volstaat al tegen de verspreiding van virussen en bacteriën. Kies dus echt voor minimaal gebruik.

 

Hou je kind weg bij desinfectiepalen

Hou je kind uit de buurt van desinfectiepalen. Ze kunnen de spray mogelijk in hun ogen krijgen, inademen of op een andere manier innemen. Als ze de alcoholhoudende spray in hun ogen krijgen doet dat niet alleen pijn, het kan mogelijk ook schade aanrichten doordat de stamcellen in het oog kapot kunnen gaan. De risico’s lopen uiteen van prikkende pijnlijke oogjes, tot oogontsteking met blindheid tot gevolg of permanent een lui oog.

 

Koop alcoholvrije desinfectiemiddelen

Koop zelf desinfectiemiddel waar geen alcohol in zit. Daarmee vermijd je veel van de onnodige risico’s voor je kind.

 

Let daarbij ook op met handgel en andere vormen van ontsmettingsmiddelen. Deze kunnen ook schadelijk zijn voor het kind wanneer het oraal ingenomen wordt (ook al is het dan per ongeluk). Kinderen kunnen serieuze gezondheidsklachten krijgen van kleine ongelukjes zoals het innemen van de stof isopropylalcohol.

 

Wat te doen bij inname?

Heeft uw kind gevaarlijke stoffen binnen gekregen?

  1. Raadpleeg direct uw huisarts! Afhankelijk van de ernst, belt u 112.
  2. Blijf kalm en informeer de persoon aan de andere kant van de lijn over de stof waar het om gaat (deze staat op de achterkant) en zo mogelijk over de hoeveelheid die het kind heeft ingenomen.
  3. Luister goed naar de dokter of arts en volg goed de instructies. Hang de telefoon nooit op!

 

https://omnimar.nl/45-desinfectiemiddel