Gifgroen.nl
Image default
Industrie

CO2-uitstoot verlagen in de industrie

CO2 is een hot topic. We stoten te veel CO2 uit waardoor de aarde langzaam opwarmt. Voor de overheid ligt er een belangrijke taak om de CO2-uitstoot te verlagen. Dit proberen ze onder andere door het uitkopen van boeren om zo de uitstoot te verlagen en de natuur te beschermen, maar ook het verlagen van de maximale snelheid op de snelweg draagt hieraan bij. Maar ook de industrie heeft nog veel winst te boeken als het gaat om CO2-uitstoot.

Uitstoot door de industrie

Waar de landbouw verantwoordelijk is voor 16% van de uitstoot, ligt dit percentage in de industrie veel hoger. De industrie is verantwoordelijk voor maar liefst 32% van de landelijke uitstoot. De grootste vervuiler in de industrie is Tata Steel. Met een jaarlijkse uitstoot van maar liefst 12,6 megaton CO2 is Tata Steel verantwoordelijk voor 8% van de totale CO2-uitstoot in Nederland. De hoeveelheid staat gelijk aan de uitstoot van 1,4 miljoen Nederlanders.

Naast een enorme uitstoot van CO2, stoot Tata Steel ook veel andere vervuilende en kankerverwekkende stoffen uit in de omgeving van de fabriek. Hierdoor ligt Tata Steel onder een vergrootglas van de overheid, maar ook de media. Zo komt Tata Steel ook de afgelopen periode weer regelmatig negatief in het nieuws.

Uitstoot verminderen in de industrie

Voor Tata Steel en andere vervuilende bedrijven in de industrie is het noodzaak om de uitstoot te verminderen. Hiervoor zijn veel verschillende oplossingen beschikbaar. Een relatief eenvoudige manier is het gebruik van de machines te verminderen, maar hiermee daalt de omzet en winst ook flink, dus is dit niet realistisch. Industriƫle bedrijven kijken naar oplossingen voor het opvangen en filteren van de uitstoot van de machines om zo de vervuiling te verminderen. Zo zijn er toeleveranciers die op maat gemaakte oplossingen creƫren. Een industrial fume extraction system filtert de uitstoot en zorgt er niet alleen voor dat de CO2 uitstoot een stuk verminderd wordt, ook zorgt het door het filteren van schadelijke stoffen, voor een gezondere werkomgeving.

Een andere manier van behandelen van verontreinigde lucht is doormiddel van een industrial scrubber. Een industrial stubber vangt de stof, dampen en gassen die tijdens het proces vrijkomen op en voert dit af waardoor de uitstoot verminderd wordt.