Gifgroen.nl
Image default
Marketing

Wat is Crawlen en hoe werkt het precies?

Crawlen is een cruciaal onderdeel van zoekmachineoptimalisatie en algoritmen. Het is een bouwsteen die bijdraagt aan het begrijpen van de structuur en inhoud van een website. Hou je je bezig met zoekmachineoptimalisatie en wil je meer weten over crawlen? Dan ben je op de juiste plek. In deze blog duiken we in de wereld van crawlen en laten we je zien wat het betekent, hoe het werkt en waarom je hierin moet investeren.

De betekenis van Crawlen

Crawlen is een van de belangrijkste processen in zoekmachineoptimalisatie. Het houdt in dat een zoekmachine informatie verzamelt en analyseert die beschikbaar is op internet. Het doel van crawlen is het ontdekken van inhoud die relevant is voor de gebruikers van de zoekmachines. Door het crawlen van webpagina’s krijgt de zoekmachine een overzicht van alle content op een website en kan deze worden geïndexeerd in de database van de zoekmachine.

De drie pijlers van Crawlen

Crawlen is gebaseerd op drie pijlers: snelheid, toegankelijkheid en kwaliteit. Om ervoor te zorgen dat crawlen effectief en efficiënt kan plaatsvinden moeten deze drie pijlers in balans zijn. Snelheid gaat over het vermogen van een website om snel te laden, omdat zoekmachines langzame websites lager in hun zoekresultaten plaatsen. Toegankelijkheid heeft betrekking op de manier waarop een site ontworpen is: hoe gemakkelijk is het voor crawlers om alle pagina’s op de site te vinden? Kwaliteit is belangrijk omdat zoekmachines hoogwaardige, relevante inhoud waarderen, in tegenstelling tot spammy of zwakke inhoud.

Waarom je volgens ons hierin moet investeren

Crawlen is de basis van zoekmachineoptimalisatie. Als je website niet wordt gecrawld, wordt deze niet geïndexeerd in de zoekresultaten. Een niet-geïndexeerde website betekent dat je website niet zichtbaar zal zijn voor potentiële bezoekers. Investeren in crawlen betekent meer zichtbaarheid voor je website en dus meer verkeer. Daarom raden wij aan om bij elke site-audit op crawlbaarheid te controleren.

In het kort

Crawlen is het proces waarbij zoekmachines de inhoud van een website indexeren en opslaan in hun database. Het doel is om ervoor te zorgen dat zoekresultaten relevant en up-to-date zijn. Crawlen is gebaseerd op drie pijlers: snelheid, toegankelijkheid en kwaliteit. Een website die correct is gecrawld, wordt beter geïndexeerd in zoekmachines, wat leidt tot meer verkeer en betere zichtbaarheid.

Veel gestelde vragen over Crawlen

1. Wie crawlt mijn site?

Dit zijn de zoekmachines zoals Google, Bing, Yahoo en dergelijke.

2. Hoe vaak moet mijn site worden gecrawld?

Hoe vaak een site wordt gecrawld is afhankelijk van de frequentie van updates en hoe vaak de inhoud wijzigt. Een site die vaak wordt bijgewerkt, wordt vaker gecrawld dan een site die niet vaak wordt bijgewerkt.

3. Moet ik betalen voor crawldiensten?

Nee, de crawlers van de zoekmachines crawlen jouw site gratis. Er zijn bedrijven die webcrawling services aanbieden, maar deze worden meestal gebruikt door bedrijven die grote hoeveelheden informatie moeten verwerken.

Conclusie: 

Hopelijk heeft deze blogpost je een idee gegeven van wat crawlen is, hoe het werkt en waarom je erin moet investeren. Het is essentieel om de crawlfunctie van je website goed te begrijpen en te controleren, vooral als je betere zoekresultaten wilt. Het belangrijkste om te onthouden is dat crawlen een vitaal onderwerp is voor zoekmachineoptimalisatie en een solide basis vormt voor betere zichtbaarheid.