Gifgroen.nl
Image default
Onderwijs

Beter zakelijk Engels spreken? Houd hier rekening mee

Wanneer je veel werkt over de grens of wanneer je te maken hebt met internationale collega’s of klanten is de voertaal meestal Engels. Logisch, want het is een absolute wereldtaal. Om jezelf goed te kunnen redden is beheersing van het zakelijk Engels dus een must. Zo verbeter je niet alleen jouw aanzien, maar kan je als het goed is ook een stuk effectiever communiceren. In dit blog geven we een aantal tips waarmee je snel beter zakelijk Engels spreekt. 

 

Verdiep je in het vakjargon 

Een belangrijke tip om mee te beginnen is de verdieping in alle termen die binnen jouw vak relevant zijn. Omdat dit vaak om vakspecifieke woorden gaat, leer je deze niet tijdens een gewone cursus Engels. We raden dan ook aan om een lijstje te maken met alle woorden en benamingen die vaak worden gebruikt in vergaderingen, klantgesprekken en presentaties binnen je werk. Probeer deze woorden vervolgens regelmatig toe te passen en zorg dat je de betekenis uit je hoofd leert. Binnen no-time maakt het jargon dan deel uit van je vocabulaire. 

 

Lezen 

Binnen veel vakgebieden wordt erover en weer gemaild, gechat en geschreven. Het is dan ook een goede zaak als je hier probleemloos aan mee kan doen. Daarvoor is enige kennis van het Engelse schrift wel vereist. Dit vergt oefening. Eén manier om snel beter te worden in het schrift is door veel te lezen. Zo kom je veel in aanraking met de wijze waarop Engelse zinnen worden opgebouwd én je breidt je woordenschat uit. Lees bijvoorbeeld elke ochtend het Engelse nieuws. Dan ben je ook nog eens op de hoogte van de actualiteit. Win-win-win. 

 

Spreken 

Veel mensen kunnen hele gesprekken feilloos voeren in hun hoofd, maar als puntje bij paaltje komt, wordt het toch wat spannender. Om goed te kunnen spreken, voor bijvoorbeeld een presentatie, moet je hebben geoefend. Bepaalde klanken en tongvallen zijn in het Engels wat lastiger dan je gewend bent. Probeer daarom hardop te oefenen. Met een gesprekspartner, of gewoon thuis voor de spiegel. Je zal zien dat er snel verbetering in je spraak komt als je veel vlieguren maakt. 

 

De bovenstaande tips zijn overigens ook erg bruikbaar voor andere talen. Wil je bijvoorbeeld zakelijk Duits leren, dan heb je er ook net veel aan. 

https://www.babel.nl/zakelijk-engels/