Gifgroen.nl
Image default
Woning en Tuin

De soorten zonnepanelen

Er zijn grofweg genomen drie soorten zonnepanelen: monokristallijn, polykristallijn en amorf. Ze zien er anders uit qua kleur en vorm en ze hebben andere specificaties. Als je niet zeker weet welke geschikt is voor jouw situatie, is het aan te raden om even de verschillen door te nemen om er zeker van te zijn dat de zonnepaneel die jij kiest ook daadwerkelijk degene is die het meest geschikt voor je is.

 

Monokristallijne zonnepanelen zijn zonnepanelen waarvan de zonnecellen uit één siliciumkristal bestaan. Deze soort zonnepanelen heeft het hoogste rendement vergeleken met de andere twee soorten zonnepanelen, wat dan ook weer met zich meebrengt dat monokristallijne zonnepanelen het duurste van de drie zijn. Daarnaast zijn ze zeer egaal en zwart van kleur, waardoor het uiterlijk van monokristallijne zonnepanelen voor veel mensen ook erg aantrekkelijk is. 

 

Polykristallijne zonnepanelen zijn zonnepanelen waarvan de zonnecellen uit meerdere oneven siliciumkristallen bestaan. Dit zorgt ervoor dat het rendement wat lager is vergeleken met monokristallijne zonnepanelen, wat wel betekent dat de prijs wat lager is vergeleken met monokristallijne zonnepanelen. Deze zonnepanelen zijn doorgaans blauw van kleur. 

 

Ten slotte heb je nog amorfe zonnepanelen. Hierbij wordt fotovoltaïsch materiaal geplaatst op een ondergrond. Dit is erg goedkoop om te doen, waardoor amorfe zonnepanelen de goedkoopste soort zonnepanelen zijn. Deze zonnepanelen zijn heel erg dun, wat betekent dat ze gemakkelijk te plaatsen zijn, maar ook veel minder rendement hebben dan de andere twee soorten zonnepanelen.

 

De overheid moedigt de burgers aan om zonnepanelen te plaatsen een subsidie voor zonnepanelen te regelen. Mensen die geld lenen voor zonnepanelen krijgen een bijzonder gunstige rente en sommige gemeenten geven zelf een eenmalig bedrag aan degenen die zonnepanelen willen kopen en de btw wordt voor ieder particulier die zonnepanelen afgetrokken. Dit betekent in de praktijk dat de prijzen van zonnepanelen 21% lager zijn. Bedrijven die zonnepanelen willen plaatsen krijgen fikse kortingen en sportclubs die zonnepanelen willen kopen krijgen zelfs 30% korting.Dit geldt echter alleen voor monokristallijne zonnepanelen en polykristallijne zonnepanelen, aangezien de prijs van amorfe zonnepanelen volgens de overheid dusdanig laag is dat er geen subsidie meer voor hoeft te worden gegeven.

 

https://www.wijsmanduurzaam.nl/