Gifgroen.nl
Image default
Bedrijven

Schone lucht in huis

Schone lucht in huis is ontzettend belangrijk. Een groot gedeelte van de Nederlandse samenleving, namelijk zo een 25%, geeft aan last te hebben van gezondheidsklachten door een gebrek aan frisse lucht. Vochtige of vervuilde lucht is slecht voor de longen en kan tot verschillende problemen leiden. Niet alleen kun je zelf last krijgen van klachten, maar dit geldt ook voor huisdieren en gezinsleden of andere medebewoners. Hoe je schone lucht in huis krijgt? Door de woning goed te laten ventileren! Zet ramen en deuren bijvoorbeeld af en toe open (mits je thuis bent, in verband met de veiligheid). Nog beter is het om een ventilatiesysteem te laten installeren. Op deze manier behoud je altijd schone lucht in huis.

Een mechanisch ventilatiesysteem

De beste manier om schone lucht in huis te kunnen garanderen is door middel van een mechanisch ventilatiesysteem. Een dergelijke installatie zorgt ervoor dat vervuilde lucht afgevoerd wordt. Indien je voor een uitgebreide warmteterugwin installatie kiest, zorgt het systeem ook voor een mechanische aanvoer van nieuwe frisse lucht. Bovendien heeft een warmteterugwin installatie nog een voordeel, namelijk dat het systeem helpt bij het op temperatuur houden van de woning. Zo bespaar je dus ook nog eens stookkosten!

 

Indien je een mechanisch ventilatiesysteem hebt, kun je vrijwel zeker zijn van een gezond binnenklimaat. Het is wel van belang dat het systeem ook op de juiste manier wordt gemonteerd en afgesteld. Op deze manier werkt het systeem naar behoren. Daarom is het verstandig om je ventilatiesysteem door een ervaren monteur te laten installeren.

Blijf schone lucht in huis houden door voldoende onderhoud

Vergeet niet dat een ventilatiesysteem na installatie ook onderhoud nodig heeft. In principe is het voldoende als je de ventilatiebox iedere 2 jaar laat reinigen. Een keer per 6 jaar is het aan te raden om een grote reiniging uit te laten voeren, waarbij het complete ventilatiesysteem onder handen genomen wordt. Onderhoud laat je bij voorkeur uitvoeren door vakmensen met voldoende ervaring. Zo wordt het systeem echt goed gereinigd en blijft de werking en levensduur van je ventilatiesysteem optimaal.

 

Heb je al een ventilatiesysteem in huis, maar heb je het gevoel dat de luchtkwaliteit in de woning desondanks nog niet optimaal is? Dan is de kans groot dat het tijd is om het systeem te reinigen. Bovendien zijn er veel mensen die een verouderd systeem in hun woning hebben. Zonde, want verouderde systemen zijn lawaaiiger, ventileren na verloop van tijd minder goed en zijn bovendien ook minder zuinig in stroomgebruik. Ga daarom voor jezelf na of het niet beter is om het systeem te laten vervangen. Een nieuwer type warmteterugwin unit zorgt voor een schone lucht in huis, maar houdt de woning ook op temperatuur. Zo bespaar je stookkosten, waardoor je op de langere termijn zelfs geld bespaart als jij je oude systeem vervangt.