Gifgroen.nl
Image default
Energie

Oorzaken hogere energiekosten in Nederland

 

Oorzaken hogere energiekosten in Nederland

Je zou denken dat met de milde winters van de afgelopen jaren de stookkosten omlaag gaan, maar niets is minder waar. Veel mensen vragen zich af hoe het nu komt dat de energiekosten maar blijven stijgen. Hieronder een overzicht van een aantal belangrijke oorzaken van deze kostenstijging. Vergelijk energie om de kosten te vergelijken.

 

Vraag en aanbod?

De prijs van een product hangt altijd af van vraag en aanbod: als de vraag stijgt, maar het aanbod daalt, dan wordt het duurder en als het aanbod stijgt, maar de vraag daalt, dan zakt de prijs. Veel energie is nog steeds afkomstig van fossiele brandstoffen, zoals bijvoorbeeld olie, kolen en aardgas. De prijzen van deze grondstoffen is gestegen en omdat ook de vraag wereldwijd naar energie stijgt, wordt de prijs steeds hoger.

 

Opslagkosten

Vraag en aanbod fluctueren: ‘s avonds brandt de kachel vaak harder dan overdag en als het windstil is wordt er minder groene energie door windmolens gegenereerd. In dat geval wordt er energie opgeslagen en ook dit brengt kosten met zich mee. 

 

Gas<

Groningen zal minder aardgas gaan leveren, dus moet er meer gas geïmporteerd worden. Dit brengt allerlei extra kosten met zich mee. In de hele wereld worden nu veel kolencentrales gesloten en hierdoor neemt de vraag naar gas toe, omdat het aanbod daalt. 

 

De CO2-prijs

De CO2-heffing voor elektriciteitsproducenten is in 2018 gestegen en dit wordt weer doorberekend in de energieprijs. Dit betekende zomaar weer een stijging met 10%!

 

Beslissingen van andere landen

De olieprijs is gestegen doordat Donald Trump het Iran-akkoord besloot op te zeggen, waardoor het aanbod van olie daalde. China maakt een enorme groei door en heeft nu een hoge vraag naar kolen. China heeft echter zelf heel veel van zijn eigen kolencentrales gesloten, dus zij importeren nu veel kolen uit het buitenland. De vraag naar kolen steeg, maar het aanbod niet.

 

Overige oorzaken

Andere oorzaken van de prijsstijging in Nederland zijn de aanpassing van de energiebelasting. De bedoeling hiervan is om mensen aan te sporen om actiever op zoek te gaan naar alternatieven. 

 

Een lichtpuntje

Een deel van de hogere rekening wordt ingezet voor duurzame energie. De belasting op stroom wordt juist weer lager en dit is weer gunstig als je besluit om bijvoorbeeld een warmtepomp aan te schaffen als alternatief voor gas. Er zijn verschillende energieleveranciers om uit te kiezen.