Gifgroen.nl
Image default
Hobby en vrije tijd

Het paardenbit ‘’ De werking van de verschillende soorten bitten.

Het paardenbit ‘’ De werking van de verschillende soorten bitten.

 

 

Wat is een paarden bit?

Een bit is een onderdeel van het rijtuig van het paard, welke zich in de mond begeeft. Het bit wordt op zijn plek gehouden door het hoofdstel. Aan het bit zitten teugels vast, deze gaan van de  paardenmond naar de handen van de ruiter. Het bit in combinatie met de teugels, zorgt ervoor dat je aanwijzingen kunt geven aan je paard. Hiermee wordt bedoelt dat je kunt aangeven welke kant je op wilt. De meest bekende bitten zijn gemaakt van metaal, maar je hebt ze ook van andere materialen zoals: Rubber, leer en kunststof.

 

Verschillende materialen en pasvormen van het paardenbit

De eerste bitten zijn ontstaan in het jaar 1200 voor Christus. De bitten werden toen gemaakt van brons. Daarvoor bestond er al wel een bit gemaakt van hout, maar men weet niet wanneer deze voor het eerst gebruikt werden. Tegenwoordig zijn er heel veel verschillende soorten bitten te verkrijgen. Het is heel belangrijk dat voordat je een bit koopt dat een bit goed past. Alleen als een bit goed past werkt het zoals het bedoeld is. Maar hoe weet je dan of een bit goed zal passen alvorens je deze wilt gaan kopen?

Bij bitten is de maat dus erg belangrijk. Je hebt voor een pony een kleiner bitje nodig dan voor een paard.

 

Een standaard bitmaat voor een paard of pony is er niet, het schema hieronder is een voorbeeld van een schatting:

 

  • A,B en kleine C pony’s                       10,5 cm
  • Grote C,D en E pony’s                        11,5 cm
  • Grote E pony’s en kleine paarden        12,5 cm
  • Grote paarden                                   13,5 cm

Een slecht passend bit kan het paard onnodig pijn doen. Toch is het vaak een kwestie van uitproberen welke het beste past bij het paard.

Nogmaals: een bit is heel persoonlijk en het is dus niet zo dat jouw paard of pony een van deze bovenstaande altijd heeft. Zo heb je ook tussen maten zoals een 13 cm bit.

Niet alleen de juiste breedte is van belang: ook de dikte is belangrijk. Hoe dunner het bit, hoe scherper het inwerkt in de paardenmond. Hoe dik het bit moet zijn is afhankelijk van de voorkeur van het paard en de bouw van de mond.

 

Gevolgen van een slecht passend bit

 

Als het paard last heeft van het bit zal hij zich gaan verzetten tegen de hand van de ruiter. Dit gaat niet zonder gevolgen.

 Enkele verschijnselen van verzet zijn:

  • Een overactieve onrustige mond
  • Over de schouder wegvallen
  • Op de voorhand vallen
  • Door de hand heenlopen en niet willen halt houden
  • Achter de teugel gaan lopen
  • Tegen de teugel en zo de neus naar voren steken.

Dit zijn allemaal situaties die je als ruiter niet wilt hebben tijdens het rijden. Om dit te voorkomen kun je een bitfitter inhuren.  Dit is een specialist die meestal op locatie komt ( aan huis of bij jouw paard op stal.) De bitfitter is gespecialiseerd in bitten en in de paarden mond, en weet hier dan alles van. Aan de hand van wat verschillende bitten te proberen, en de paarden mond eens heel goed te bekijken/opmeten komt hij er zo achter welke het beste geschikt is voor jou en jouw paard. Ruitersport aanbiedingen zijn heel erg leuk, maar niet voor het kopen van een paardenbit.

 

Bekijk hier een interessante video over de werking van het paardenbit.


 

De verschillende soorten bitringen op een rijtje:

Hieronder een lijst van de meest bekende bitringen. Aan deze bitringen worden ook de teugels bevestigd.

 

  1. Watertrens Bij een watertrens lopen de bitringen door het mondstuk en kunnen ze vrij rond draaien. Het is belangrijk dat watertrens netjes is afgewerkt en geen scherpe randjes bevat en niet te smal is, anders kan een velletje in de mondhoeken er op een vervelende manier tussen komen. Mocht je paard hier toch last van gaan krijgen kun je rubberen bitschijven aanschaffen. Dit zijn twee rubberen tussenstukjes die tussen het bit en de mondhoeken van het paard zitten.
  2. Bustrens Bij een bustrens loopt het mondstuk vloeiend over in de ringen. Het bit ligt daardoor rustiger en de mondhoeken zullen daardoor minder snel beschadigen.
  3. D-trens In principe zijn de meeste bitringen rond, bij een D-trens zijn deze in de vorm van een D. De druk van de D tegen de wang vergemakkelijkt het sturen, want het hoofd wordt automatisch al in de juiste richting geduwd. Vooral voor jonge paarden is dit bit erg aan te raden, aangezien die de druk in hun mond nog niet goed begrijpen
  4. Kneveltrens Een kneveltrens heeft metalen staafjes naast de bitringen, deze zijn ervoor zodat het bit niet door de mond getrokken kan worden. Een kneveltrens ligt rustig in de mond. Bovendien stuurt het makkelijk door de druk tegen de wang
  5. Fulmertrens Een fulmertrens lijkt erg
  6. Halve kneveltrens De halve kneveltrens heeft alleen knevels aan de onderzijde die druk uitoefenen op de buitenkant van de onderkaak en zo helpen bij het sturen. Dit bit wordt vaak gebruikt bij jonge paarden 
  7. Filet baucher trens

De Filet Baucher trens heeft aparte ringen voor de bakstukken. In tegenstelling tot ander trenzen oefent dit bit door een lichte hefboomwerking druk uit achter de oren van het paard. Door de hefboomwerking zal je paard makkelijker na geven. 

Bekijk hier een overzicht van verschillende soorten :.> Trenzen

 

 

 

 

https://123ruitersport.nl/paard/bitten.html