Gifgroen.nl
Image default
Hobby en vrije tijd

Aanstekers: welke soorten zijn er?

Tegenwoordig worden lucifers vrijwel niet meer gebruikt. Met de komst van de aanstekers zijn lucifers een beetje ouderwets geworden. Aanstekers kennen vele voordelen ten opzichte van lucifers en kunnen hetzelfde. Beide worden gebruikt voor het creëren van een vlam om bijvoorbeeld kaarsen en theelichtjes mee aan te steken. In de zomer bij het gebruiken van een barbecue kan een aansteker (of lucifer) ook van pas komen. Aanstekers hebben ten opzichte van lucifers onder andere het voordeel dat er bij het gebruiken van een gasaansteker geen rommel achterblijft. Daarnaast zijn aanstekers vaak veiliger in gebruik en zijn ze ook gemakkelijker te gebruiken. Kortom, het gebruiksgemak is bij aanstekers groter dan bij (bijvoorbeeld) lucifers. Er zijn verschillende typen aanstekers op de markt. Deze verschillende typen aanstekers worden gebruikt voor verschillende doeleinden. Ook kennen ze hun eigen voor- en nadelen. Voor alle typen aanstekers geldt dat er voorzichtig en verantwoord mee om moet worden gegaan. Veiligheid is erg belangrijk.

Sigarettenaansteker

Een type aansteker wat vrijwel iedereen kent, is de sigarettenaansteker. Zoals de naam al zegt, is dit type aansteker vooral bedoeld voor het aansteken van sigaretten. Het is dan ook niet vreemd dat vooral rokers dit type aansteker altijd op zak hebben. Bij het gebruiken van een sigarettenaansteker bevinden de vingers zich relatief dicht bij de vlam, wat gevaarlijk kan zijn. Er zijn verschillende soorten sigarettenaanstekers. Sommigen werken met een knopje wat ervoor zorgt dat er een vlammetje ontstaat en anderen werken met een wieltje wat ervoor zorgt dat er een vlammetje gecreëerd wordt. Sigarettenaanstekers kunnen verschillende kleuren hebben en zijn vaak voorzien van speciale afbeeldingen binnen bepaalde thema’s. Ook is de vlamgrootte vaak reguleerbaar.

Gasaansteker

Vrijwel ieder huishouden heeft dit type aansteker in huis, de gasaansteker. Een gasaansteker wordt door velen gebruikt, bijvoorbeeld wanneer men in de keuken een gasfornuis heeft zonder elektrische ontsteking, bij het aansteken van de barbecue in de zomer, bij het aansteken van een openhaard of bij het aansteken van kaarsen en waxinelichtjes voor wat extra gezelligheid. Net zoals bij sigarettenaanstekers is de vlamgrootte van gasaansteker vaak ook te reguleren. Daarnaast beschikken veel gasaanstekers over een kinderslot voor wat extra veiligheid. Dit kinderslot wordt veelal aangebracht in de vorm van een extra knopje wat men ingedrukt moet houden of om moet zetten, alvorens er een vlammetje gecreëerd kan worden. Wanneer men het kinderslot gebruikt zoals voorgeschreven, is dit iets wat zorgt voor extra veiligheid. Sommige gasaanstekers beschikken over een buigzame punt, wat handig kan zijn bij het aansteken van bijvoorbeeld theelichtjes.

https://www.dutch-pyro.nl/aanstekers/