Gifgroen.nl
Image default
Tuin en buitenleven

Hoe maak je je tuin winterklaar?

Het eind van het tuinseizoen:

Rond oktober breekt de tijd aan dat je merkt dat het tuinseizoen af begint te lopen. Tijd om je tuin op de goede manier klaar te maken voor de winter, zodat je in de lente weer kunt genieten van een prachtige tuin!

Het gras:

Het gras hoeft steeds minder gemaaid te worden en eind oktober, uiterlijk begin november is het afgelopen met maaien voor dit jaar. Tijd om de grasmaaier schoon te maken en te smeren. Het is aan te raden om het gras eind september, begin oktober nog een keer te bemesten om in het voorjaar weer een mooi gazon te hebben. Ook kalk strooien op het gazon aan het eind van het tuinseizoen is een goede actie: het voorkomt mosvorming in het gras. Verder is het goed om zodra de bladeren van de bomen vallen, het gras bladvrij te houden. Wachten tot al het blad gevallen is, is niet handig omdat het blad ervoor zorgt dat er geen zuurstof bij de grassprieten kan komen en deze dus gaan rotten. Als je dan wacht tot de winter voordat je het blad verwijdert, is het kwaad al geschied en heb je al gras wat er niet mooi uitziet. Om je grasveld er wel mooi verzorgd uit te laten zien in de winter, kun je de kantjes nog een keer netjes afsteken. Eventueel verticuteer je het gras ook nog een keer.

 

De borders:

In tegenstelling tot bij het gras, is het juist aan te raden om afgevallen blad in de borders te laten liggen: het is compost voor de grond en in het afgevallen blad kunnen egels een heerlijke winterslaap gaan houden. Voor eind december is het ook weer de tijd om de bollen in de grond te stoppen. Het is altijd weer een verrassing hoe je borders er in het voorjaar uitzien met alle bloeiende bollen! Vergeet niet om uitgebloeide bloemen nauwkeurig van de planten te verwijderen. Planten die te groot zijn geworden kunnen aan het eind van het seizoen gescheurd of afgestoken worden en een nieuw plekje krijgen. Als er planten of struiken gesnoeid moeten worden, moet dit voor eind december gebeuren, omdat in januari de sapstroom weer op gang komt. Rozen kun je snoeien zodra de bloemen uitgebloeid zijn. Qua tijd kan dit per jaar wat verschillen.

 

De hovenier inschakelen:

Als je pergola’s hebt die hoog zijn en goed gekortwiekt moeten worden of andere zware klussen is het aan te raden om een keer in het jaar een hovenier in te schakelen om dit voor je te doen. Een hovenier is in het bezit van het juiste gereedschap en neemt doorgaans ook al het snoeiafval mee. Als je dit onderhoud in het najaar laat doen, kan hij je ook nog tips geven over het winterklaar maken van je tuin.

Check https://vanengelenhovenbestrating.nl/ voor meer informatie over het onderhoud van de tuin.

https://vanengelenhovenbestrating.nl/