Gifgroen.nl
Image default
Zakelijk

Hebben Nederlandse clubs nog een kans?

Het is nu twintig jaar geleden dat een Nederlandse club, Ajax, voor het laatst de grootste prijs in het Europese clubvoetbal pakte. Het is nu al een heuse prestatie als een Nederlandse club door de groepsfase heen komt. Nederlandse clubs hebben simpelweg te weinig geld. Uit een onderzoek is gebleken dat je tegenwoordig een salarispakket van ruim 200 miljoen nodig hebt om de Champions League te winnen.

Het voetbal is de afgelopen decennia erg commercieel geworden doordat er zoveel geld wordt betaald voor de tv gelden. Het probleem voor de Nederlandse clubs is dat de tv gelden die ze krijgen niks voorstellen in vergelijking met bijvoorbeeld de Engelse, Duitse en Spaanse clubs. De Nederlandse voetbalcompetitie is veel minder interessant waardoor de tv gelden veel minder zijn. Een opvallende statistiek is dat van de laatste vier seizoenen steeds de ploeg die de laagste salarissen betaalt de Champions League finale verliest.

In feite is het erg jammer voor alle kleinere competities. Het wordt haast onmogelijk om met een goedkope salarisadministratie nog enigszins een rol van betekenis te kunnen spelen.  Tegenwoordig komen de Nederlandse clubs nog geen eens meer de groepsfase van het toernooi door. Dit terwijl de groepsfase voor de rijke clubs meer een soort van veredelde oefenpotjes zijn.

Komend seizoen mag in ieder geval PSV het gaan proberen om als Nederlandse club weer is de groepsfase te overleven. Ajax moet proberen de kwalificatierondes door te komen om zo in het hoofdtoernooi te geraken. Het is zeer twijfelachtig of dit echt gaat lukken want het is geen Nederlandse club de afgelopen vier jaar gelukt. We gaan er in ieder geval op hopen want hoe leuk zou het wel weer niet zijn om is twee Nederlandse deelnemers te hebben aan het  meest prestigieuze voetbaltoernooi voor clubteams.

 

 

http://www.cbbs.nl/