Gifgroen.nl
Image default
Zakelijke dienstverlening

Outplacement

Soms is het een eigen  keuze om van baan te veranderen, maar het kan ook gebeuren dat deze verandering opgelegd wordt door reorganisatie, (collectief) ontslag of veranderende leefomstandigheden.
Bij outplacement is er overeenstemming tussen werkgever en werknemer over het zoeken naar een baan elders. Hier kan een emotionele periode aan vooraf gaan. Het is in deze situatie belangrijk om de zaken voor jezelf weer goed op een rijtje te zetten: wat wil ik  (wat wil ik niet meer) en wat kan ik.

Outplacement biedt ook de mogelijkheid inzicht te krijgen in je stijl van werken en om voor jezelf aan veranderingen te werken. Hiermee word je zelfvertrouwen vergroot en maak je jezelf sterk voor een volgende stap op de arbeidsmarkt.

Het gewenste resultaat van een outplacementtraject is voor iedereen verschillend: vaak is het een ander dienstverband, soms een eigen bedrijf en soms ook andere activiteiten zoals bijvoorbeeld een studie.

 

Hoe verloopt een outplacementtraject?

Een uitgebreid intakegesprek waarin naast kennismaking een uitgebreide analyse wordt gemaakt van de achtergrond en de vraagstelling van de kandidaat. Aan de hand van de verwachtingen en de doelstellingen die gerealiseerd willen worden, wordt een plan van aanpak gemaakt. Hierbij wordt ook een tijdsplan aangegeven.

Afhankelijk van wat nodig is worden de volgende instrumenten ingezet:

–    Coaching: intensieve gesprekken, waarin degene die gecoacht wordt helder krijgt waar hij/zij naar toe wil en wat hij/zij hiervoor nodig heeft, of moet doen.

–    Praktische adviezen: bij het vinden van ander werk.

–    Persoonlijke Profiel Analyse: een analyse van het eigenbeeld en het gedrag van de werknemer in de huidige werksituatie.  Hiermee krijgt de kandidaat een goed beeld van zichzelf en de werkomgeving waar hij/zij het beste tot zijn recht komt.

–    Beroepskeuzetest: onderzoek naar capaciteiten  en affiniteiten van kandidaat

–    Sollicitatie vaardigheidstraining: tijdens deze training (in groepsverband) worden oefeningen gedaan, die de vaardigheden rondom het sollicitatie gesprek trainen.

Indien blijkt dat scholing of stage nodig is om een nieuwe stap te kunnen maken, wordt hierover geadviseerd en ondersteuning gegeven bij het vinden van de juiste studie of stageplek.

Bij aanvang in een nieuwe functie volgt  in overleg met de kandidaat een periode van nazorg. In het hele traject wordt uitgegaan van de zelfwerkzaamheid van de kandidaat, waardoor hij ervaart hoe groot zijn eigen mogelijkheden zijn.

https://www.outplacementverzekering.nl