Gifgroen.nl
Image default
Bedrijven

Een woning delen, wat zijn uw rechten?

Wilt u een woning delen Amsterdam? Dan moet u goed weten wat uw rechten zijn. Er kunnen immers al snel geschillen ontstaan op het gebied van betalingen en andere zaken. Daarbij is een woning delen in veel gevallen niet toegestaan. Er zijn strenge eisen gesteld aan de huur en verhuur van panden en hier moet door alle partijen aan voldaan worden. Alleen wat zijn uw rechten eigenlijk als u wilt gaan huren in Amsterdam? Onderstaande informatie kan u helpen om goed voorbereid een contract aan te gaan.

 

Een woning delen op basis van een vergunning

Een woning delen Amsterdam is sinds 2017 alleen toegestaan wanneer er maximaal twee volwassen in huis wonen. Verhuurders mogen uitsluitend meer volwassenen in een woning laten wonen wanneer hier een omgevingsvergunning voor aangevraagd is. Alleen is deze vergunning niet eenvoudig te krijgen. Dit zorgt ervoor dat u als huurder vaak niet snel een woning zult vinden of veel geld gaat betalen. Door een woning te delen kunt u de kosten wel enigszins gaan drukken. U betaalt immers samen voor de ruimte en de vaste lasten die erbij komen kijken. Steeds meer mensen zullen daarom op deze manier van wonen overstappen.

Huurrecht advocaat Amsterdam

Voordat u een woning gaat delen kan het goed zijn om een huurrecht advocaat Amsterdam in te schakelen. Samen met een advocaat kunt u dan namelijk naar het contract kijken, zodat eventuele geschillen op voorhand al voorkomen kunnen worden. Hiermee ziet u ook direct of de verhuurder zich aan de opgestelde regels van de gemeente houdt. Daarbij zou er bijvoorbeeld in het contract ook moeten staan dat onderverhuur verboden is. Als dit niet het geval is, kunt u beter naar een andere woning gaan kijken. Zo voorkomt u dat u onderdeel wordt van een probleem waar u niets mee te maken heeft.

Onderhoud aan de woning voor de verhuurder

Als huurder heeft u wel rechten op het gebied van woning delen Amsterdam. Wanneer u een woning huurt, moet de verhuurder bijvoorbeeld het groot onderhoud verrichten. Een woning die niet goed onderhouden is, zal veel ongemakken met zich meebrengen. Een huurrecht advocaat Amsterdam kan u ook hier veel informatie over geven. Ook kunnen de eventuele vervolgstappen besproken worden wanneer de verhuurder niets aan de woning doet. Uw woongenot moet namelijk altijd op goed niveau zitten. Dit is immers waar u de hoge huurprijzen voor betaalt.

Recht op privacy

Ondanks dat u een woning deelt met een medebewoner heeft u ook recht op privacy. Een slot op de deur is bijvoorbeeld een van de zaken die geregeld moet zijn. Dit slot moet niet open te maken zijn met de sleutels van de andere bewoner. Uw spullen blijven hierdoor beschermd en u heeft ook een veilig gevoel wanneer u het huis verlaat of aan het slapen bent. Ook hier mag u aanspraak op maken bij uw verhuurder. Gebeurt dit niet? Dan kunt u stappen ondernemen met een advocaat.

https://www.hielkemaco.nl/